Det finns mängder av olika recept på hur man startar en surdeg. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak. När du använt surdegsgrunden till att göra din surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av surdegen som du sparar och använder till nästa bak
Surdegsgrund. Jag är en svagis då det kommer till bröd. Jag älskar bröd med ett gott smör på. Gärna nybakat och gärna surdegsbröd som både är nyttigare och håller sig färskare mycket längre
Den färdiga surdegsgrunden förvarar vi alltså i kylen tills i morgon kväll då vi ska sätta igång att baka med den (vi väntar in eventuella eftersläntrare och surdegar som inte riktigt kommit igång)
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till två runda bröd genom sk rundrivning (både hur du startar en surdegsgrund och hur du rundriver hittar du på Bagarbertans blogg)
Starta upp Crock Poten på bakläget med högsta temperatur. 1100g surdegsgrund av vete eller råg (se ovan). 1400g rågsurdegsgrund (blandningen från morgonen, ovan). 1Blanda rågsurdegsgrunden med vatten, vetemjöl, rågsikt och salt
Så förpackningen gör att surdegen håller sig aktiv lika länge som en surdeg du själv startar. Dessutom känns det så smidigt med den färdig surdegsgrund som finns i affären så jag har alltid använt den
Blanda vatten, rågmjöl och surdegsgrund i en bunke och täck med plast. 0,5 dl surdegsgrund (här kan du läsa om hur man startar en surdeg). 0,5 dl surdegsgrund (här kan du läsa om hur man startar en surdeg)
Som utlovat kommer här ett recept på hur man kan starta en rågsurdegsgrund. Då rågsurdegsgrunden är mindre känslig och lättare att få igång än vetesurdegsgrunden rekommenderar jag att man börjar här