Stark sås balsamvinäger recept

Räkor i stark sås med konjak och sambal oelek

Räkor i stark sås med konjak och sambal oelek

4 msk balsamvinäger. 500 g tinade räkor med skal 4 msk tomatpuré 4 msk vatten 4 msk balsamvinäger 1 msk konjak 1-2 tsk sambal oelek 1 ½ msk olivolja 4 krm salt 2 krm strösocker 3 msk finhackad scharlottenlök 1 msk finhackad persilja 1 msk finhackad dill
Chilisås, extra stark

Chilisås, extra stark

Mixa såsen slät och häll upp den på flaska eller burk medan den fortfarande är varm. 3 ½ dl vit balsamvinäger
Kyckling med Pak Choi

Kyckling med Pak Choi

Detta recept kommer från viktväktarnas kokbok ”Var dags mat” och rekommenderas stark. Blanda ihop pressad vitlök, riven färsk ingefära, soja, socker, balsamvinäger, tomatpuré, hoinsinsås, sambal oelek och olja

Krämig lasagne med extra allt

Vill du ha en stark ostsmak tar du tex cheddarost, gillar du mildare smak så tar du en gräddig ost. Köttfärsåsen
Kebabpizza

Kebabpizza

Supersmarrigt med massa vitlökssås på och heta feferonis. Tomatsås. Vitlökssås. Tomatsåsen. Vitlöksåsen. Om du vill ha en rinnig sås, späder du ut den med lite mer vatten
Kinesisk lövbiffwok

Kinesisk lövbiffwok

Chilin kan uteslutas om man inte vill ha den så stark. Man kan ev reda såsen med lite maizena, men den ska vara ganska tunn i konsistensen
Hjortstek, pumpapuré, smörfräst grönkål & rödvinssås

Hjortstek, pumpapuré, smörfräst grönkål & rödvinssås

Även den ger viss sötma och fyllighet, men använd aldrig socker eller balsamvinäger i en äkta rödvinssås – det blir vare sig bra eller är “rätt”, vitsen är att det starka reducerandet ska plocka fram alla smaker och erforderlig sötma
Kycklingfilé med sötsyrlig apelsinsås

Kycklingfilé med sötsyrlig apelsinsås

Inte alls så stark i smaken som man kanske kan tro utan mer smakrik. Pressa saften och blanda allt i en kastrull tillsammans med balsamvinäger, soja och mangochutney
Vegetarisk jultallrik

Vegetarisk jultallrik

Senapssås. Vit balsamvinäger. Spola genast av den i kallt vatten, ställ åt sidan och börja med såsen. Strö över lite salt och peppar, samt lite vit balsamvinäger
Lättlagad majonnäs med stavmixer

Lättlagad majonnäs med stavmixer

Jag använder alltid en neutral rapsolja, tycker den kallpressade ger en för stark smak. Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget
Hjortfilé med kantarellrisotto, grönkålspuré & rödvinssky

Hjortfilé med kantarellrisotto, grönkålspuré & rödvinssky

Även den ger viss sötma och fyllighet, men använd aldrig socker eller balsamvinäger i en äkta rödvinssås – det blir vare sig bra eller är “rätt”, vitsen är att det starka reducerandet ska plocka fram alla smaker och erforderlig sötma