Vi älskar färsk, grön sparris och har planterat arton plantor i en sparrisbädd på vår odlingslott. Tyvärr måste vi nu vänta i ca tre år innan vi kan skörda, eftersom plantorna behöver få tid till att växa till sig och rota sig ordentligt
Skär bort det nedersta på sparrisen. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Skär av sparrisknopparna och dela resten av sparrisen i ca 2 cm långa bitar
Sparrisrisotto, 4 personer4 dl avorioris3 dl rosévin (eller annat slaskvin förstås)1 finhackad gul lök1 stor klick smör2 msk olivolja3 cm fint skuren rotselleri i små bitarCa 2 st tjocka gröna sparris per person (fler om de är tunna)4 st färska italienska korvar, salcissia (finns nu i de flesta butiker)3 msk vegetarisk buljong utan tillsatser och 5 dl vatten alternativt 5 dl hemkokt kycklingbuljong3 dl riven hård getost typ pecorino eller vit caprinVatten efter behov Svartpeppar från kvarn, örtsalt efter smakGör så här. Sparrisrisotto, 4 personer
Här kommer receptet på risotton jag gjorde för ett gäng inlägg sedan. Du behöver. risottoris (jag köpte detta eftersom det på baksidan stod att det var förkokt och därmed typ omöjligt att inte lyckas med), grönsaksfond, parmesan, sparris, vitvinsvinäger, scharlottenlök plus smör, salt och peppar
Om ni vill ha ett recept på en liten annorlunda och god sparrisrisotto så gå och kolla in här. Godaste sparrisrisotton som jag har slängt ihop på en stund
Skala och hacka löken fint och fräs den genomskinlig i en tjockbottnad gryta med olja. Tillsätt riset. Höj värmen och låt riset fräsa under omrörning, ca 2 minuter