Spansk aioli recept

Vegansk Spansk Tortilla med Aioli och Mojo Rojo

Vegansk Spansk Tortilla med Aioli och Mojo Rojo

Det är tortilla, spansk potatisomelette. Du kan ofta beställa in den på tapasrestauranger, där den serveras precis så som jag serverar den här, med en het salsa och en vitlöksosande aioli
Aioli på tre sätt

Aioli på tre sätt

Låt oljan stå framme så att den är rumstempererad när du ska laga aiolin. Limeaioli. Blanda ner saft och skal i aiolin
Spansk kycklinggryta med rökig paprika och tomat

Spansk kycklinggryta med rökig paprika och tomat

Blanda aiolin genom att ha äggulor, senap, citronsaft och riven vitlök i en skål. Aioli. Stek först kycklingen, skinnsidan först i en stekpanna med höga kanter eller en gryta, skiva lök och paprika under tiden
Grillade räkor med aioli

Grillade räkor med aioli

Jag serverar mina räkor med aioli, varma baguetter och spansk potatisomelett (tortilla espanola). Jag dukar fram en liten buffé där alla får skala sina räkor för hand och doppa i aiolin

Scampi med grillad paprika och aioli

En meny som är inspirerad av spansk mat, Tapas. Aioli på mitt vis. En blandning av många godsaker på en och samma tallrik
Veganska tapas

Veganska tapas

Här hittar ni recept på en veganmajonnäs som med lite vitlök i blir en supergod aioli. Servera med salsa eller aioli
Rökta räkor med chiliaioli

Rökta räkor med chiliaioli

Aioli. Servera räkorna med chiliaioli och bröd. 0,5 st röd spansk chilipeppar. Blanda majonnäs med riven eller pressad vitlök, worcestershiresås, finhackad urkärnad chili
Crabcakes med chiliaioli

Crabcakes med chiliaioli

Ingredienser 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 7 portioner 8 portioner 9 portioner 10 portioner 11 portioner 12 portioner 13 portioner 14 portioner 15 portioner 16 portioner 17 portioner 18 portioner 19 portioner 20 portioner 200 gram fiskfärs 0,5 tsk salt 1 msk dill , eller koriander, hackad 2 st vitlöksklyftor , finhackade 0,5 st gul lök(ar) , finhackad 1 tsk spansk peppar , finhackad 2 st ägg 3 msk ströbröd 1 st smör , till stekning 1,5 dl grädde 200 gram salladskrabba , på burk Aioli 1 st vitlöksklyfta(or) , hackade 1 msk yoghurt , grekisk 4 msk majonnäs 0,5 tsk chiliflakes 1 msk sweet chilisås Till servering
Veganska tapas

Veganska tapas

Här hittar ni recept på en veganmajonnäs som med lite vitlök i blir en supergod aioli. Servera med salsa eller aioli
Jalapeño fritada – friterad grön chili

Jalapeño fritada – friterad grön chili

Självklart dricker vi spansk öl till. Servera genast med förslagsvis aioli och ett schysst bröd till. Jalapeño fritada, jalapeño poppers eller bara friterad grön chili är en enkel snabb och billig tapasrätt
Recept på en hellyckad middag

Recept på en hellyckad middag

Före middagen serverades champagne tillsammans med lite plockmat, spansk tortilla med aioli, crostini med färskost med örter och lufttorkad skinka samt små salta kex med crème fraiche, hackad rödlök och röd caviar

Morots- och nötbollar med gojibär

Vi åt tillsammans med en mixad sallad med hampaolja & vinäger, grönsakspasta, ägg, hampafrön, nötter, apelsin och som sås hade jag en klick hemgjord aioli och en klick hemgjord lemoncurd
Den sesampanerade tonfisken

Den sesampanerade tonfisken

Citron, aioli & bräss. Vill man inte göra egen aioli så köper man eller smaksätter en majonäs. Det här receptet får ni över av – det är nämligen svårt att göra liten sats av aioli och majonäs
Marulksfilé med potatisstomp

Marulksfilé med potatisstomp

Toppa med Lime aioli och en klick vid sidan om. 1 burk Eriks Lime aioli. Till detta drack vi en spansk chardonnay Rigau Ros 4 personer. 1 burk Eriks Lime aioli
Crab cakes

Crab cakes

Servera crab cakes med sallad, aioli och en bit surdegsbaguette. Recept på aioli finns HÄR. 200g krabbkött / 0,3 spansk peppar / 0,25 röd paprika / 0,5 king solo vitlök / 0,25 gul lök / 0,5 dl majonäs / 6 droppar tabasco / 1 krm citronzest / 1 krm havssalt / 6 droppar citronsaft / 4 droppar limesaft / 1 tsk fransk, grov senap / 0,5 dl panko. 200g krabbkött / 0,3 spansk peppar / 0,25 röd paprika / 0,5 king solo vitlök / 0,25 gul lök / 0,5 dl majonäs / 6 droppar tabasco / 1 krm citronzest / 1 krm havssalt / 6 droppar citronsaft / 4 droppar limesaft / 1 tsk fransk, grov senap