Spätta fänkål recept

Gratinerad spätta med fänkål

Gratinerad spätta med fänkål

Vik spättafiléerna dubbla och krydda med lite salt och vitpeppar på bägge sidor. Dela fänkålen på mitten längs med och skär bort rotstocken längst ner
Ugnsbakad spätta (4 portioner)

Ugnsbakad spätta (4 portioner)

När jag lagade den igår serverade jag med smörstekt fänkål, tomat och hemmaodlade sockerärtor - men rätten passar också bra med blomkålsris
Spätta och sensommargrönt i kapprock

Spätta och sensommargrönt i kapprock

Dela fänkål, squash, schalottenlök och kålrabbi i små klyftor. fänkål. Fördela på bakplåtspapperen, lägg citronskivorna över grönsakerna
Smörrebröd "Stjerneskud"

Smörrebröd "Stjerneskud"

Varva sedan friterad rödspätta, fänkål, örter och mer remoulad. Skär fänkål tunt på mandolin. 150 g spättafilé. 0,5 fänkål. Friterad spätta 150 g spättafilé 1 dl vetemjöl 0,5 dl kolsyrat vatten 1 tsk bakpulver 1 dl mjöl 1 dl panko olja, till fritering. Tillbehör 0,5 fänkål 5 räkor färsk dragon dill olivolja 0,5 citron ljust bröd Bregott
Fläskfilé med ungersk paprikasås och ris

Fläskfilé med ungersk paprikasås och ris

Eller ja, kanske inte full spätta medan du grejar med grönsakerna, men du förstår. Kärna ur paprikorna, ansa moroten och fänkålen och skär den i fyra bitar (spara ev fänkålskvistar)
Ny inspiration i fiskköket

Ny inspiration i fiskköket

Jag måste erkänna att vi har fått lite mycket sejfilé på sista tiden i sagda låda, men denna gång var det ju faktiskt rödspätta som kom med lådan

Vår-piff, glass och fisk i ugn

Ugnsbakade grönsaker med spätta och kall sås. Skär en fänkål, en halv zucchini och en paprika i centimetertjocka skivor
Rödingfilé, ugnskokt i vin

Rödingfilé, ugnskokt i vin

Nu har det varit bra mycket billigare än spätta, lax eller förstås kravmärkt torsk. Finstrimlad fänkål och röd paprika med citronette kanske kan vara nåt
Lax- och kräftfärserad rödspätta i räksås

Lax- och kräftfärserad rödspätta i räksås

Skiva vitlöken, sellerin och fänkålen. Upprepa tills all spätta har blivit till rullader.  Lax- och kräftfärserad rödspätta i räksås 6 portioner6-12 rödspättafiléer (om de är små, beräkna 2 filéer per person)0,5 burk kräftstjärtar250 g lax, fri från skinn och ben1 äggula3 msk grädde1 msk hackad dillsalt, pepparräkskal från 1 kg räkor2 gula lökar2 vitlöksklyftor1 tomat0,5 fänkål2 morötter1 palsternacka1 stjälk stjälkselleri2 persiljestjälkar2,5 dl vitt vin0,5 tsk dillfrön2 msk tomatpuré5 vitpepparkornvatten salt3 dl vispgräddeev en skvätt konjak smör + mjöl Börja med fonden. Lax- och kräftfärserad rödspätta i räksås 6 portioner. 6-12 rödspättafiléer (om de är små, beräkna 2 filéer per person). 0,5 fänkål
Spättarullar på grönsaksbädd

Spättarullar på grönsaksbädd

Lägg ut den på ett smörpapper och krydda med salt, peppar och fänkål. 600 g rödspättafiléer. 1/2 tsk stött fänkålsfrö
Fiskgryta special

Fiskgryta special

spätta. Tillsätt vatten, fiskfond och fänkål och låt allt koka under lock ca 10 minuter. 3/4 tsk fänkålsfrön

Ugnsstekt ansjovisfylld spätta

Kokt potatis eller luftigt potatismos, en grönsallad med gurka, stekta eller färska tomater, kokt fänkål i klyftor och förstås citron att pressa på fisken

Fransk fisksoppa

spätta. Skär fänkålen i tunna klyftor. 1 fänkål (liten). Skär fiskfilén i mindre bitar. Strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i stavar