Sockerlag vaniljkräm recept

Rimbobullar med vaniljkräm

Rimbobullar med vaniljkräm

Bullarna får en god och vackert glänsande yta genom att de penslas med en sockerlag. De goda rimbobullarna behöver inte alltid bli fyllda med smörkräm, utan de blir även goda med vaniljkräm som fyllning
Majbullar med vaniljkräm

Majbullar med vaniljkräm

Koka vattnet till penslingen och rör samman med socker till en jämn sockerlag medan bullarna jäser. Rör samman vaniljkräm medan degen jäser
Recept: smördegstarte med rabarber och vaniljkräm

Recept: smördegstarte med rabarber och vaniljkräm

Av rabarbern ville jag göra något nytt, alltså inte en god crumble eller parfait eller marängpaj (trots att de alla är urgoda) och till slut föll valet på en smördegstarte med vaniljkräm
Macarons med hallon och vaniljkräm

Macarons med hallon och vaniljkräm

tiden sockerlagen kokar upp. Macarons var ju jättepoppis ett tag och det bloggades flitigt om dem, nu känns det som de glömts bort lite och själv var det längesedan jag bakade de sist, här är en variant fylld med vaniljkräm och hallon
Mockatårta – en kaffeälskares dröm!

Mockatårta – en kaffeälskares dröm!

Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning. Jag trodde först att Mockatårta var både fylld och täckt med smörkräm men så var icke fallet utan mellan marängbottnarna brer man ett lager Mockakräm – påminner lite om hemmagjord vaniljkräm fast med kaffesmak
Sam role / Saum rolne

Sam role / Saum rolne

Rör inte för mycket i sockerlagen när det har börjat koka. Jag har fyllt mina med en god marängfyllning och glasskräm istället för vaniljkräm
Tårta - Naked cake

Tårta - Naked cake

Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan under konstant vispning. Till mors dag hade vi hunnit få rabarber i trädgården och sugen på jordgubbar hade jag hunnit bli med så fyllningarna fick bli rabarber- & jordgubbskompott och hemkokt vaniljkräm
Fraisier - fransk jordgubbstårta

Fraisier - fransk jordgubbstårta

För extra saftighet och syra penslas de med en citronsockerlag. Mellan bottnarna finner man ett föredömligt tjockt lager av vaniljkräm - eller crème pâttisière, om vi nu ska hålla oss till den något elegantare franska benämningen - som måste ha den rätta fasta konsistensen, annars blir det bara pannkaka av alltihop
Fluff

Fluff

Om man sjuder sockerlag med färgpulver i ser man lättare hur mycket det skvätter på spisen. Möjligtvis på en inte allt för söt rabarberpaj (till vilken jag ändå föredrar vaniljkräm/visp)
Björnbärs- och äppelpaj

Björnbärs- och äppelpaj

När smöret har smält, tillsätt äpplen, syltad ingefära och en matsked sockerlag från ingefärsburken. vaniljkräm till servering
Semmelskumbollar

Semmelskumbollar

Vispa i hög hastighet samtidigt som den varma sockerlagen hälls över äggvitorna i en tunn stråle. Rör ihop massan med vaniljkräm
Krämig paj med persika och mango

Krämig paj med persika och mango

Häll av sockerlagen från persikorna och dela dem i mindre klyftor. Bred ut vaniljkrämen i pajskalet, fördela persikoklyftorna i krämen och häll sedan över gelén
Karlsbaderbullar med saffran

Karlsbaderbullar med saffran

Antingen penslar du bullarna med uppvispad ägg och strör över pärlsocker innan gräddningen eller gräddar bullarna först och sen penslar med sockerlag
Pärontårta med marsipanlock

Pärontårta med marsipanlock

Pensla en botten med sockerlagen och lägg ett jämnt lager med de skivade päronen. Blanda in grädden i vaniljkrämen i omgångar så att den blir slät
Persika/hallon paj

Persika/hallon paj

Servera med glass,vaniljkräm eller grädde. 1 burk persikor i sockerlag ( 820 g ) Halvor,inte hela. Äntligen kommer det upp lite recept på bloggen