Den ska gå att forma med händerna till små plättar. De här plättarna gjorde jag på blomkål, men testa gärna broccoli, eller en kombination av t ex blomkål/broccoli och lite rivna morötter, zucchini (krama ur vätskan bara i så fall) eller potatis
Så om du älskar potatismos kan du ju blanda i morötter. Jag strimlade både blasten och roten från blomkålen och stekte tillsammans med paprika, selleri, olja, salt och peppar
I helgen befinner jag mig i Småland och leker med syskonbarn och kramar familjen. Blanda sedan det gröna med avsvalnade puylinser, frasiga trattkantareller och de mjukrostade smörmorötterna
Spar gärna lite av blasten om morötterna håller hög kvalité. De halstrade rapskotletterna serverar jag ovanpå smörstekta, lätt karamelliserade morötter som lyfts med lite citron
Foliebakade smålökar. Lägg i morötterna och klicka i generöst med smör. Smörkokta primörmorötter. Skrapa med en liten kniv där blasten fäster för att få bort eventuella jordrester
Han verkar laga lika god mat som jag och ser ut uppskatta de små sakerna i livet. Vi stryker omkring från plats till familj i vår bil, med släp och stekhäll
ramslöksrisotto, soppor smaksatta med ramslök (såsom potatis- och purjolökssoppa till exempel), sparris med ramslökspesto eller ramslökssmör, omelett eller miniomeletter likt små pastejer i vackert vårgrönt med ramslök eller som här en god fisk med ett brynt smör smaksatt med ramslökspeston
Skär äpple och avokado i små bitar. Ta medblasten och stjälkarna och allting. Det är tufft att sätta sig med skolböckerna när den enda som en vill göra när en kommer hem är att lägga sig i soffan framför en film
småmoröttermedblasten kvar. Skala morötterna och behåll en liten del av blasten, sjud dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka, kyl dem snabbt i kallt vatten
Ta en bit parmesanost och skär i små platta rektanglar och lägg ner i stekpannan. Stek ihop på medelhög värme tills blasten börjat bli mjuk och börjar få lite färg
Jag har valt att utgå ifrån olika sätt att återanvända basråvaror och grönsaker – då det oftast är de som blir liggandes i småslattar i kylskåpet, och som – om du planerar lite smart – är absolut enklast att börja med när du vill äta klimatsmartare
Ta bort skalet på rotsellerin och skär den i små tunna stavar (ska vara ungefär samma storlek eller något större som bambuskott som brukar vara en vanlig ingrediens i thaimat och annan asiatisk mat)