Skysås portvin recept

Gorgonzolafyllda kalvfärsbiffar med skysås

Gorgonzolafyllda kalvfärsbiffar med skysås

Häll fond, vatten, portvin i stekpannan med stekskyn. Skysås. 1 dl portvin. Skala och hacka löken fint. Blanda färs, lök, salt, peppar och ägg till en smidig färs
Oxfilé Wellington

Oxfilé Wellington

Skysås med portvin. 0,5 dl portvin. 2 dl portvin. 600 gram hel oxfilé, gärna mittbiten, putsad. 3 plattor smördeg (9x17 cm) eller ca 30 cm smördeg på rulle

Skysås med vin eller apelsin

3 msk madeira, sherry eller portvin. Sila ev skyn eller buljongen. Skumma av fettet. Det går lättast om skyn eller buljongen får stå en stund i ett högt och smalt kärl så att fettet samlas på en mindre yta och lätt kan tas bort

Portvinssky

4 dl portvin. Blanda i hop allt utom smöret. Löken ska fin hackas. Kokas i 15-20 min. Sila bort löken. Koka upp såsen jämt före servering och vispa i smöret i klickar (får ej kokas därefter)