Koka upp vatten, salt och kryddor och låt svalna • Skölj kycklingen och lägg ner i lagen • Låt stå kallt i minst 12 timmar • Blanda smör, vitlök, saft och skal från apelsinen, salvia och kryddor till ett kryddsmör • Ta upp kycklingen, torka av och smörj in med kryddsmöret • Lägg i en ugnssäker form och häll över vin och fond • Grilla i ugnen tills innertemperaturen är 82 grader – använd termometer intill benet • Ös ofta med skyn som hamnar runt om • Sila ner skyn i en kastrull och låt kycklingen vila • Reducera skyn så att den blir lite tjockare, skeda bort fettet och smaka av med mer apelsinsaft och eventuellt honung • Tranchera kycklingen i filéer, lår och vingar – glöm inte den lilla filén på ryggen • Servera i djupa tallrikar med sås och en fräsch grönsallad eller rotselleripuré till. 1 hel majskyckling. 1 dl finhackad salvia eller 1/2 msk torkad
Blanda ner vatten, fond eller skyn, från köttet, som är i ugnen, grädde och soya. Krydda med lite sal, peppar och salvia, fördela vitlöksosten på hälften av skivorna
Häll skyn i kastrull. Sås. salvia, oregano, timjan, persilja), hackade. Till julbordet förra veckan gjorde jag en kalkon i ugn med en stuffing på Calvados och Äpplen
Spara skyn i ugnsformen och använd som sås. Ringla över skyn. Hade lite aioli kvar i kylen så det fick bli en sås till grönsakerna, som ni vet så gillar jag vitlök
2 msk finhackad färsk salvia. Sila ner skyn i en gryta och låt den koka samman ca 5 minuter innan du blandar ner grädden. Låt såsen puttra ytterligare 5 minuter och red sedan av såsen till önskad konsistens. 2 msk finhackad färsk salvia. Stek köttfärslimpan mitt i ugnen på 175 grader i 25 minuter Ta ut formen och häll i den varma buljongen och ställ in i ugnen ytterligare 25 minuter Sila ner skyn i en gryta och låt den koka samman ca 5 minuter innan du blandar ner grädden. Låt såsen puttra ytterligare 5 minuter och red sedan av såsen till önskad konsistens
Slå till sist i grädde och låt såsen småputtra en stund. några kvistar salvia, oregano och basilika. Låt skyn koka samman ca 10 minuter och smaksätt sedan med grönsaksfond, basilika och soja. 2 lagerblad några kvistar salvia, oregano och basilika
Gör gärna en sås av grytskyn genom att sila av skyn ner i en kastrull. Servera grytan tillsammans med något gryn eller potatisklyftor och såsen alternativt en kall citronsås