Rensa trattkantarellerna och hacka i mindre bitar. Jag tog också upp ett litet paket rökt skinka från frysen, och i kylen hade jag brysselkål som behövde lite sällskap, liksom osten vi köpte under skördefesten ”Ölands-osten med smak av calvados” helt otroligt god, men nu börjar den gå på sista versen som påläggsost
Kantareller och trattkantareller kan med fördel brytas i mindre bitar. 200g lufttorkad skinka. Bred ut skivorna av lufttorkad skinka på plåten och rosta dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills skivorna är rostade och chipslika
Svamparna och skinkan ger lite mera textur och karaktär. Soppa på jordärtskocka och svartrot300g jordärtskocka400g svartrot1 lök5 dl kycklingbuljong2 dl vitvin1 dl grädde20 g smör(oliv)oljasaltsvartpeppartrattkantarellerprosciutto eller bacon(örtolja)Skala skockorna, svartrötterna och löken, skär i bitarTa fram en kastrull, lägg i lite olja och smör Bryn skockorna, svartrötterna och löken i kastrullenHäll i vitvin och buljongKoka tills skockorna och svartrötterna mjuknatMedan soppan kokar kan du steka prosciutto riktigt krispig på en pannaLägg prosciutton åt sidan och stek trattkantarellerna i fettet som blivit kvar i pannanNär skockorna mjuknat kan du lägga i grädde och smör, koka upp och häll i en blenderKör soppan i en blender (eller med stavmixer) tills den är slät, tillsätt mera vätska vid behovSmaka av med salt och pepparGarnera med skinkan, svamparna, örtolja (kan uteslutas) och timjam, servera med gott bröd 300g jordärtskocka
(Om du vill byta ut svampen mot skinka tillsätter du skinkan nu). Om du vill ha trattkantareller i soppan tillsätter du den blötlagda svampen i det här skedet
Hacka skinkan. Tillsätt svamp och skinka och låt fräsa ytterligare en stund. 1 dl stekt svamp, vi tog trattkantareller från frysen. 2 skivor rökt skinka. 1 dl stekt svamp, vi tog trattkantareller från frysen. 2 skivor rökt skinka
Bruschetta med lufttorkad skinka 5 pers. 4 dl stekta trattkantareller. 4 dl stekta trattkantareller. Har nu avnjutit en trerätters middag då lillebror fyller 16
Jag hade beställt en Sportlovskasse med en mycket god rökt skinka och älgchips från Gårdscharken Fågelberget, älgfärs från Hallvikens Chark, kallrökt bacon från Undersåkers Charkueriefabrik och fläskytterfilé från Görviks Gårdsslakteri
Sen vill jag gärna ha lufttorkad skinka, rucola och solmogna tomater ovanpå det. Den andra är smörfrästa trattkantareller med lök och vitlök toppad med en stark lagrad ost, typ Västerbottenost
En vardagmiddag piffades upp med trattkantareller. 4 port4 dl macaroner1 gul lök1 pk bacon, skinka eller sidfläsk2,5 dl förvälld svamp eller 1/2 dl torkad4 ägg4 dl mjölksalt, peppar och riven muskot (om man gillar det)2 dl riven ostKoka macaronerna
Linda lufttorkad skinka runt fläskfilé och skär i lite större bitar, som en tournedos. Kantarellsås valde jag att testa min systers recept och den var såååå himla god, Dessutom var det himla kul att få en anledning att använda de Trattkantareller som jag och dottern plockade och torkade tidigare i höstas