torrt vittvin. Lyxig skaldjursrisotto med hummer – gör så här. Häll på 1 dl vin, hummerfond och vatten. Häll på 1 dl vin och en fjärdedel av musselbuljongen. 2 personer Ingredienser 500 g blåmusslor med skal 1 vitlöksklyfta 1 1 schalottenlök 1msk 1 msk smör 1dl 1 dl torrt vittvin 1 msk konc hummerfond 3 dl vatten 250 g räkor med skal 1 kokt hummer 1/2 fänkålsstånd 1 1/2 dl risottoris, t ex arborio 1/2 krm saffran 40 g färsk babyspenat 1 krm nymald svartpeppar ev 1/2 dl vatten
"2 port500 g blåmusslor med skal1 vitlöksklyfta1 + 1 shalottenlök1 msk + 1 msk smör1 dl + 1 dl vittvin1 msk konc hummerfond3 dl vatten250 g räkor med skal1 kokt hummer0,5 fänkålsstånd1,5 dl risottoris0,5 krm saffran40 g färsk babyspenat1 krm svartpepparev 0,5 dl vatten2 dl grovt riven parmesanSkrubba musslorna, släng bort trasiga och de som inte sluts när du knackar på dem. Häll på 1 dl vittvin, hummerfond och vatten. Häll på 1 dl vittvin och en fjärdedel av musselbuljongen
När vätskan börjar ta slut, späd med lite till buljong och det vita vinet. Kräftrisotto För 4 personer 8 dl vatten 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar 3 dl arborioris 2 st schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 2 msk olja 2 dl vittvin 1 burk kräftstjärtar (330 g) 10 körsbärstomater 2 dl riven ost (gärna parmesan) Gör så här. 2 dl vittvin
förberedelser vid skärbrädan och ett litet glas vittvin. Det var Thomas Bayard på den sympatiska bloggen Vinofino, som inspirerade mig till resan mot Skaldjursrisotto
• Häll i vin, låt koka under omrörning. (4 portioner)8-9 dl fisk- eller grönsaksbuljong2 schalottenlökar, finhackade2 msk + 2 msk olivolja4 dl arborioris1 dl vittvin1 kruka basilika1 vitlöksklyfta, pressad1-2 dl parmesan, färskriven2 msk smör8 pilgrimsmusslor8 tigerräkorolivolja till stekningcitronträspett• Koka upp buljongen och häll den varm på låg värme. 1 dl vittvin
Tillsätt vinet och låt koka tills det kokt in i riset. 2 dl vittvin. Blanda samman ingredienserna till såsen i en skål och ställ i kylskåp till serveringen
När man ändå äter skaldjur är det verkligen synd och skam att slänga bort skalen. Använd dem i stället till att göra en fond som du sedan fryser in eller ställer i kylen några dagar för att sedan plocka fram och trolla ihop en ljuvlig middag