smör. Lyxig skaldjursrisotto med hummer – gör så här. Fräs löken i 1 msk smör. Fräs lök och fänkål i 1 msk smör. 2 personer Ingredienser 500 g blåmusslor med skal 1 vitlöksklyfta 1 1 schalottenlök 1msk 1 msk smör 1dl 1 dl torrt vitt vin 1 msk konc hummerfond 3 dl vatten 250 g räkor med skal 1 kokt hummer 1/2 fänkålsstånd 1 1/2 dl risottoris, t ex arborio 1/2 krm saffran 40 g färsk babyspenat 1 krm nymald svartpeppar ev 1/2 dl vatten
Fräs löken i smör. Fräs lök och fänkål i smör. "2 port500 g blåmusslor med skal1 vitlöksklyfta1 + 1 shalottenlök1 msk + 1 msk smör1 dl + 1 dl vitt vin1 msk konc hummerfond3 dl vatten250 g räkor med skal1 kokt hummer0,5 fänkålsstånd1,5 dl risottoris0,5 krm saffran40 g färsk babyspenat1 krm svartpepparev 0,5 dl vatten2 dl grovt riven parmesanSkrubba musslorna, släng bort trasiga och de som inte sluts när du knackar på dem. 1 msk + 1 msk smör
Fräs hacket av lök, morot och selleri i smör och olja några minuter på medelvärme under omrörning. Tillsätt riset och rör runt så det täcks av smör och olja
Smör. hacka löken och stek den i smör, tillsätt riset och skeda därefter i buljongen efterhand. Koka tills riset är al dente och krämigt, tillsätt smör och ost, avsluta med att tillsätt skaldjuren som bör delas i mindre bitar
Och ingen ost i skaldjursrisotto, nej nej säger jag. Jordärtsskockskräm (6 dl du kan frysa ner resten) ca 10 st skockor, skalade 2 små lökar, skalade vatten smör salt Skär de skalade skockorna och löken i bitar Lägg smör i en kastrull och lägg skockorna och löken i den Bryn så att de får ordentligt med färg, nästan så att de är brända på ytan men inte riktigt Häll på vatten, så att det täcker skockorna och löken Koka tills skockorna mjuknat Häll kokvattnet i en skål, mosa skockorna med en stavmixer, lägg i lite vätska åt gången, så att du åstadkommer en krämig konsistens Smaka av med salt, lägg åt sidan Spara kokvattnet som blev över, du kommer att behöva det till risotton Tillred chipsen till nästa, hoppa direkt till risotton, om du vill lämna chipsen denna gång (don't do it I tell you
• När riset är klart, rör i peston, parmesanost och smör. (4 portioner)8-9 dl fisk- eller grönsaksbuljong2 schalottenlökar, finhackade2 msk + 2 msk olivolja4 dl arborioris1 dl vitt vin1 kruka basilika1 vitlöksklyfta, pressad1-2 dl parmesan, färskriven2 msk smör8 pilgrimsmusslor8 tigerräkorolivolja till stekningcitronträspett• Koka upp buljongen och häll den varm på låg värme. 2 msk smör
Hetta upp smöret i en gryta. Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris utan att det tar färg. Slå på buljongen och koka riset under omrörning ca 15-18 minuter
När man ändå äter skaldjur är det verkligen synd och skam att slänga bort skalen. Använd dem i stället till att göra en fond som du sedan fryser in eller ställer i kylen några dagar för att sedan plocka fram och trolla ihop en ljuvlig middag