Skaldjurspaté recept

70 Spara
3-rätters Nyårsmeny 2012

3-rätters Nyårsmeny 2012

  Förrätt Skaldjurspaté med romsås 6-8 portioner 150-200 g crabfish, urkramad1 dl dill, finhackad5 ägg5 dl grädde 0,5 dl smörgåskaviar2 krm salt1 krm vitpepparGarnering200 g räkor, skaladeCitronSalladTomatGurkaDillRomsås4 dl gräddfil2 dl crème fraiche4 msk röd stenbitsrom1 vitlöksklyfta, pressad1 krm salt1 krm vitpepparGör så härLägg bakplåtspapper i en avlång brödform, ca 1 literLägg crabfishen i botten av formen och strö över dillBlanda ägg, grädde, kaviar, salt och pepparHäll äggblandningen i formenGrädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timmeBlanda alla ingredienser i romsåsen och ställ kallt fram till serveringGarnera den kalla patén och servera den kall med romsåsen   Varmrätt Ugnsbakad torskrygg med rödvinssås och rökt sidfläsk  4 portioner 600 g färsk torskrygg1 dl flytande fiskfond1,5 dl rödvin1 dl vatten3 cl Kinsesisk soya1 st charlottenlök100 g rökt sidfläskSaltPeppar Till serveringPressad potatisSallad  Gör så härHacka charlottenlöken till såsen fint Fräs löken mjuk med en klick smör i en kastrullSlå på rödvinet, fiskfonden och vattnetLåt det koka ihop i ca 10 minTillsätt soya och smaka av med salt och pepparRed ev av såsen med Maizena och avsluta med en klick smör för att "blanka av" såsen Smörj en ugnsfast form och lägg i torskryggenSalta och peppra torskenAnvänd stektermometer och ugnsbaka torsken i 150 gradertills den nått 56 grader i inner temperaturTa ut torsken och låt den vila ett par minuterTärna sidfläsk och fräs den knaprigt i en stekpannaSkär upp fisken i portionsbitar och lägg på tallrikServera med pressad potatis, sidfläsk, rödvinssås och en sallad  Efterrätt  Ugnsbakade päron med ädelost Toppa päronen med Honungsrostade valnötter1 dl valnötter1 msk honungGör så härRosta valnötterna försiktigt i en torr stekpannaTillsätt honungen och låt puttra i 5-6 minuterRör om då och dåHäll upp nötterna i en skål och låt svalna   Dryck Som dryck till förrätten passar ett torrt och fruktigt vin, t ex ett Riesling, som även går utmärkt att dricka till varmrätten
1 Spara
Kräftfest med kräftsnittar, västerbottenpaj och så kräftor, förstås

Kräftfest med kräftsnittar, västerbottenpaj och så kräftor, förstås

      Kräftsnittar12 stycken170 g kräftstjärtar1 dl riven västerbottenost0,5 dl crème fraiche0,5 hackad dill0,5 citron, finrivet skal och pressad saft0,5 tsk svartpeppar6 skivor kavringGräslök Gör så härBlanda alla ingredienser till  kräftröranTa ut två rundlar från varje brödskiva(använd en äggkopp som mått)Toppa skivorna med en klick kräftröraLägg upp på serveringsfat och strö lite klippt gräslök över   Västerbottenpaj6-8 portioner150 g kallt smör3 dl mjöl0,5 dl vattenFyllning4 dl riven västerbottenost3 ägg1 dl mjölk0,5 tsk salt2 krm pepparGör så härBlanda smör, mjöl och vatten till en fast degBred ut degen tunt i en normalstor pajformLägg osten i pajformenVispa ihop ägg, mjölk, salt och pepparHäll äggvispet över ostenGrädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuterPajen är även god att äta kall och kan förvaras i kylskåp ett par dagarEn skaldjurspaté hade också funkat till
1 Spara
PÅSKMAT

PÅSKMAT

Men en riktig nobissås är utsökt till en fisk eller skaldjurspaté. Vad lagar ni i påsk. Nu är det snart påsk och husmor börjar planera påskmaten
1 Spara

Ishavssås

Blanda såsen och låt den dra i kyl ca 1 timme. 3 dl gräddfil. 2 msk lättmajonäs. 1 msk pepparrotsvisp. 2 msk ishavsrom
Sökförslag och sidor