Skånsk recept

17 Spara
Skånsk kalops

Skånsk kalops

Putsa och skär köttet i bitar, ca 3x3 centimeter. (Släng inte benen). Skala lök och morötter. Skär morötterna i 2 centimeter stora bitar och klyfta löken
9 Spara
Grov skånsk senap

Grov skånsk senap

Det allra enklaste receptet består av krossade senapskorn och vatten. Krossa senapskornen i en kraftig bunke med senapskula eller använd en mortelstöt, tillsätt vattnet efter hand tills senapen fått smidig konsistens
17 Spara
Skånsk kalops

Skånsk kalops

Putsa och skär köttet i bitar, ca 3x3 centimeter. (Släng inte benen). Skala lök och morötter. Skär morötterna i 2 centimeter stora bitar och klyfta löken
0 Spara
Pytt med isterband

Pytt med isterband

Pytt med isterband Pytt med isterband. 3 msk skånsk senap. 3 msk skånsk senap. Smarrig vardagsmat. Det här receptet hittade jag för ett tag sedan i en mattidning och har gjort det flera gånger sedan dess
53 Spara
Skånsk kryddsill

Skånsk kryddsill

Rensa sillen men låt benen sitta kvar.  Lägg den i ättikslagen över natten eller ca 12-15 timmar (viktigt att den dragit igenom ordentligt)
17 Spara
Skånsk äppelkaka

Skånsk äppelkaka

Fräs brödsmulorna i smöret i en stor stekpanna. Varva de varma brödsmulorna och äppelmos på ett fat där man börjar och slutar med brödsmulor
15 Spara
Skånsk husman

Skånsk husman

Dagens lergryterecept blir på en Skånsk kalops. Dagens lergryterecept blir på en Skånsk kalops. Skånsk kalops i lergryta   4 portioner1 st 2 liters lergryta1 kg högrev1½ tsk salt2 gula lökar2 morötter10 kryddpepparkorn2-3 persiljestjälkar2 lagerblad3-4 dl vatten1 msk kinesisk sojamaizenaredningLägg grytan i blöt minst 15 minuter innan den ska användas. Skånsk kalops i lergryta 4 portioner
12 Spara
Skånsk äpplekaka

Skånsk äpplekaka

Sätt ugnen på 175°C. Skala, kärna ur och skiva äpplena ganska tunt. Smöra en eldfastform i botten. Lägg äpplena i botten på formen, strö kanelen över
9 Spara
Skånsk äppelkaka.

Skånsk äppelkaka.

 Till efterrätt blev det en egen variant av Skånsk äppelkaka, en lite nyttigare modell helt enkelt.  Mårtenssons Skånska äppelkaka1 kilo röda äpplen, gärna av lite syrligare sort10-15 osötade fullkornsskorpor½-1 dl sockersmör att klicka över½ dl vattenSkala och dela äpplena i fjärdedelar som du sedan kärnar ur och delar i tunnare skivor
4 Spara
Skånsk äggakaka

Skånsk äggakaka

Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjöl och salt. Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa till en jämn smet
3 Spara
Skånsk äggakaga med fläsk

Skånsk äggakaga med fläsk

Det skånska bidraget till svenskt matkulturarv, äggakaga med fläsk, är ingenting att fnysa åt. Varför inte servera er äggakaga med ett glas nypressad äppeljuice för att verkligen knyta an till den skånska historien
2 Spara
Skånsk Kalops

Skånsk Kalops

Vet ni vad som skiljer Kalops från Skånsk Kalops. Men i skånsk kalops är det morötter. Skånsk Kalops1,3 kg grytbitar av nöt2 gula lökar4 msk vetemjöl ca 1 liter vatten4 st lagerblad14 st kryddpepparkorn3 st morötterBryn köttet i smör direkt i grytan eller i omgångar på stekjärn
1 Spara
Skånsk kalops

Skånsk kalops

Kanske min godaste kalops någonsin. Köttet blev så himla mört och såsen hade jag bara kunnat sitta och äta med sked
0 Spara
Litet skånskt matlexikon

Litet skånskt matlexikon

 . Jag har förstått att det inte alltid är lätt för icke-skåningar att förstå alla våra (genialiska) matuttryck så för att göra det lite enklare för er kommer här ett litet lexikon
0 Spara
Skånsk limpa

Skånsk limpa

Dag 1. Mät upp fint rågmjöl i en stor bunke. Koka upp vattnet och häll det äver mjölet. Täck över bunken ordentligt och låt stå över natten
Sökförslag och sidor