1skånsk senap. 11 kg torkade gula ärter blötläggningsvatten vatten för koket 1 tsk salt 1 st skalad morot 1 st stor skalad gul lök 2 st kryddnejlikor 1 st lagerblad 2 tsk torkad timjan, mejram eller kyndel 400 g rimmat bogfläsk, sidfläsk i bit eller fläsklägg 200 g bacon i bit (rökt sidfläsk) 200 g rå fläsk- eller köttkorv eventuellt lite vatten och lite salt timjan, mejram eller kyndel skånsk senap söt svensk senap dijonsenapLägg ärterna i en bunke eller skål
4 msk skånsk senap. 5 dl gula ärtor 3 l vatten 400 g rimmad bog 1 st gul lök 1 st morot 1 tsk timjan 1 tsk mejram 4 hela nejlikofrön 4 msk skånsk senap 5 hela pepparkorn
I den ena finns det kassler (recept här) och den andra typen är tillagad i lergrytan och i det inlägget förklarar vi även vad skillnaden mellan skånsk och småländsk ärtsoppa är (recept här)
Jag har valt en riktig klassiker – ärtsoppa med fläsk och pannkaka. Därför blir dagens utmaning att laga en egen ärtsoppa från grunden, som en liten försmak till den kommande sopplunchen och dessutom bjuda mina tonåringar på
Servera soppan med en rejäl klick skånsk senap som tillbehör och en ostmacka till. Många förknippar ärtsoppa med trista "korvar" från affären som man värmer upp, eller med skolkökets variant, båda tillsatsstinna smaklösa varianter av denna rätt som faktiskt kan vara mycket god i rätt tappning
skånsk senap. 1. Skölj och lägg ärtorna i blöt dagen innan. 2. Lägg fläsket, morötterna, löken, pepparkornen, timjan, kryddnejlika och lagerblad i en kastrull och häll på vatten så att det täcker