En del sjötunga Walewska-puritaner vill kanske stena mig. Tillbaka i feskekörka]Elin berättar för fiskhandlaren att hon har fått fel fisk varpå fiskhandlaren på bred göteborgska informerar om att det är bara att gratulera eftersom hon fick 800 gram Sjötungafilé istället. Ingredienser (6 - 8 portioner)800 gram Sjötunga2 dl vitt vin (torrt)0,5 dl vattenen halv gul lök3-4 msk flytande fiskfond 1 msk saft av pressad citron30 gram smör4-5 dl vispgrädde50 gram smörSalt & Vitpeppar1 krm CayennepepparPommes Duchesse12 stycken medelstora mjöliga potatisar75-100 gram smör2 äggulorSalt & VitpepparGarnering500 gram skalade räkor10 skogschampinjonhattarGör så här1. 800 gram Sjötunga. 1 msk saft av pressad citron
Saften av en halv citron. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, färska örter och citron
Strö över persilja och servera med citron och kokt potatis. När sjötungan vänds, lägg en skiva rå potatis under stjärten så att inte den delen blir överstekt
Skala äpplet, ta ur kärnhuset, tärna den och lägg tärningarna i citronsaften. Innan servering, sila av citronsaften och skölj eventuellt av med lite vatten för att dämpa syran
Häll olivolja, citronsaft och kapris i en kastrull. Pressa citronsaft över fisken och låt dra cirka 30 minuter. 600 g filé av sjötunga. 1citron. 1 citron
Blanda ägg med lite mjölk eller vatten och citronskal. Citronpeppar. För att fisken inte luktar dynga, har jag marinerat denna i citron, salt och citronpeppar i 3 timmar. 1 kg pangasius filé kallas hajmal eller vietnamesisk sjötunga. 1 citron
Där åt jag en alldeles utmärkt stekt sjötunga, med haricots verts och grillade tomater. Till förrätt åt jag denna fisktartar på lax och torsk med smak av citron, koriander och chili