Fiberrika rågbullar med potatis24 bullar (kan även bakas ut som 2 limpor)250 g kokt potatis50 g smör eller margarin50 g jäst1 ägg2 msk sirap1 tsk salt5 dl mjölk1 dl kruskakli (ellerannan klisort)2 dl grovt rågmjölca 7-8 dl vetemjöl (känn på degen)Pensling. uppvispat äggSmält smöret och tillsätt mjölken, värm til llite varmare än fingervarmtSmula jästen i en bunke, tillsätt degvätska, lite i taget och rör tills jästen löst sigTillsätt sirap, salt, rågmjöl och kliSkär potatisen i bitar och vispa tillsammans med ägget till en slät smetBlanda ner potatissmeten i bunken med degvätskanTillsätt mjölet lite i taget och knåda ihop till en smidig deg (helst i maskin)Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 30 minTa upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig, tillsätt mer mjöl om den är kladdigSätt ugnen på 250°CBullarDela degen i 24 bitar och rulla varje bit till en bulleFördela bullarna på två plåtar och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minPensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 minLimporDela degen i 2 delarKnåda igenom varje del och platta ut den på bakbordetRulla ihop degplattorna till en limpa och låt jäsa ca 40 min, på plåt eller i bakform, pensla och snitta ev ett snyggt mönster precis innan gräddningen. 2 msk sirap
Häll i salt och sirap. ½ dl sirap. 1 dl vetekli eller kruskakli. 3 dl havregryn (gärna fiber) 3 dl rågflingor 1 dl vetekli eller kruskakli 50 g smör eller margarin 6 dl kokande vatten 50 g jäst 2 dl vatten 1 msk salt ½ dl sirap ca 12 dl bakvetemjöl special, rågsikt eller lantbrödsmjöl
Blanda samman yoghurten och sirapen i en bunke. Blanda samman nötterna och daddlarna med de torra ingredienserna, innan du häller ner den mixen i yoghurten och sirap blandningen
12 dl kruskakli eller vetekli. 11 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker (halvera både socker och sirap för lite ökad nyttighetsfaktor) . 11 dl mörk sirap. 1Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung
Smält fettet och blanda med mjölken och vattnet, värm till fingervarmt Smula jästen i en bunke, blanda med den varma vätskan, rör tills jästen löst sig Tillsätt ägg, salt och sirap Blanda i kli, lantbrödsmjöl och rågmjöl
Häll i salt och sirap. ½ dl sirap. För att baka brödet behövs6 dl havregryn1 dl vetekli eller kruskakli50 gr smör eller margarin6 dl kokande vatten50 gr jäst2 dl vatten1 msk salt½ dl sirapca 12 dl vetemjöl special (jag använde mig av 4 dl vetemjöl och resten manitoba cream)Baka så härMät upp havgregrynen, kli och smör i en bakbunke. 1 dl vetekli eller kruskakli
Blanda sirap och yoghurt, och rör ner i mjölblandningen. 1 dl kruskakli. 1 dl ljus sirap. Blanda samman de torra ingredienserna, russin och valnötter i en stor bunke
Idag passade jag på att göra två matbröd, fyllda med gryn, mjöl, sirap, filmjölk och nötter. Blanda alla de torra ingredienserna för sig och rör därefter ner filmjölk och sirap