Sätt ugnen på 200 grader. Skölj sillfilèerna väl. Skala, skiva och smörfräs löken i en stekpanna. Smörj en ugnssäker form och lägg hälften av löken i botten på formen
Blötlägg matjesfiléerna i mjölk 1 timme. Ta upp och skär dem i strimlor. Sätt ugnen på 225º. Skaka lökhacket i lite mjöl, fräs i smör och späd med mjölk till en stuvningsliknande sås
Lägg sillfiléerna i blöt i ca 6 timmar, byt vatten då och då. Sätt ugnen på 200°. Skiva löken tunt och fräs den i hälften av smöret utan att den tar färg, lägg åt sidan
Fräs purjolöken mjuk i smör, krydda med salt och peppar. Lägg den i en smord ugnssäker form. Klipp av ryggfenan på strömmingen och lägg dem med ryggen neråt på en bricka
Gravfisk och sillgratäng. Alla har vi någonting av matrester kvar från julmiddagen, någon har en del skinka kvar, någon har morots och kålrotslåda kvar, någon har kanske sill kvar eller gravad lax, om man nu inte fryst ner den kvarvarande biten förstås