Lämplig fisk , Lax, Röding, Sik, Harr. Den kalla såsen förbereds gärna dagen innan med Creme Fraishe, Löjrom och Dill, mängden löjrom och dill efter smak
Ingredienser 1 kg laxfilé(er) , utan skinn 1 odefinierad rapsolja , till pensling 1 tsk citronpeppar 1,5 tsk salt 100 gram löjrom , (eller sik eller ishavsrom) 1 odefinierad citron(er) , i klyftor, till servering Sås 250 gram räkor 0,5 st gul lök(ar) , liten 2 dl crème fraiche 1,5 dl gräddfil 0,5 dl dill , hackad 1 tsk salt 0,5 tsk citronpeppar Köp receptet
sik eller löjrom. Sikrom på blinie av aubergine med tillbehör – ett experiment med lyckad utgång. Sältan från stekningen, sötman från auberginen och smörsmaken från stekningen matchar sikromen och gräddfilen perfekt
Undertiden blandar du samman crem frech, dill och fiskrom till en sås,du behöver inte salta såsen eftersom sik eller löjrommen är påförhand saltad, vill du kan du istället pressa lite citronsaft med isåsen eller röra ned några fint skurna citronmeliss-blad
Vi gissade först på rökt sik och tonfisk. Svärmor har alltid crème fraiche, löjrom och finhackad rödlök på julbordet och jag tycker det är så gott ihop
Rökt sikröra på canapé botten och en nypotatis-salladmed löjrom, senap och ruccola. Resten av löjrommen blandas tillsammans med majonnäsen och creme fraichen ner i fiskröran, salta och peppra samt smaka av
Toppa potatishalvorna med en majonnäsklick och småbitar av sik, noga urbenad. Lägg en äggskiva på varje brödkrutong, toppa med löjrom och garnera med skivad salladslök
Jag gillar att steka dem som små plättar, små, tunna och frasiga och serverar dem gärna med sik- eller löjrom (även betydligt billigare ishavsrom fungerar alldeles utmärkt till), en klick crème fraîche och finhackad eller strimlad god lök – helst schalottenlök eller rödlök