Sherry recept

19 Spara
Kalkon

Kalkon

Ta ur inkråmet, d v s lever, muskelmage, hjärta och hals, ur kalkonen. Skölj kalkonen i kallt vatten och klipp av vingspetsarna
12 Spara
Confiterade anklår i sherry och clementin

Confiterade anklår i sherry och clementin

Anklår med sherry och clementin. Relaterat Anklår med sherry och clementin. 2 msk grovt salt. Lägg salt och anka i en plastpåse att vila i 30 minuter. 1 timmes puttrande i järngryta (bryn låren i lite av fettet först) häller du i 1/2 dl sherry, 1 dl vatten, saften från 1 clementin, 1 tsk honung och 2 tsk koncentrerad kycklingfond. 2 msk grovt salt
8 Spara
Sherrysill

Sherrysill

Skiva matjesfiléerna och hacka löken. Blanda ingredienserna till inläggningen i en skål. Lägg i löken och sillen
41 Spara
Sesamstekt lax med nudlar och broccoli

Sesamstekt lax med nudlar och broccoli

en skvätt torr sherry eller sake. Tillsätt vitlök, chili, ingefära, soja, mirin, thai chilisås, ev. sherry samt lite sesamolja (det kan vara bra att ta det försiktigt med den eftersom den har en säregen smaks om inte alla gillar men som jag bidrar till den distinkta asiatiska smaken)
27 Spara
Fredagsumgänge - dovhjort med selleripuré, krispig sallad, murkelsås och tequilaspetsad chutney

Fredagsumgänge - dovhjort med selleripuré, krispig sallad, murkelsås och tequilaspetsad chutney

Murkelsås med sherry. Salt och peppar samt någon extra skvätt sherry rundade av såsen på slutet. 2 msk torr sherry hälldes på och kokades in en smula. 2 msk fin tequila (jag använda som alltid min fina Tequila XQ Reposado) eller annan finsprit, typ konjak. 2 msk fin tequila (jag använda som alltid min fina Tequila XQ Reposado) eller annan finsprit, typ konjak
15 Spara
Rosastekt ankbröst med körsbärssås

Rosastekt ankbröst med körsbärssås

Smaka av såsen med cognac, sherry, calvados, kalvfond och körsbärssylt. 2 skivor rökt skinka / 3 finhackade vitlöksklyftor / 5 cm purjolök (50/50 grönt/vitt) / 1 finhackad gul lök / 100-150 g finhackad rotselleri / 2 msk tomatpuré / 2 msk hackad timjan / 2 msk hackad oregano / 1 msk smör / 1 msk olivolja / 1 (75 cl) flaska rödvin / 3-5 dl vatten / ca 1 tsk flingsalt / svartpeppar från kvarn / 1 msk finmortlad rosépeppar / 5 cl cognac / 0,5 dl sherry / 5 cl calvados / 2-3 msk körsbärssylt (gärna smaksatt med choklad och vanilj) / 4-5 msk röd balsamvinäger / 1-2 msk råsocker / maizena. 0,5 dl sherry. 5 cl calvados
13 Spara
Dumplings

Dumplings

4 port145 g kål225 g fläskfärs2 finhackade vårlökar½ finhackad vitlök1 msk risvinäger eller torr sherry1 tsk finhackad ingefära1 tsk salt125 g finhackad morot45 g finhackade vattenkastanjer1½ msk ostronsås1 msk maizena2 tsk sesamolja½ tsk socker28 små dumplingark3 msk matolja160 ml kycklingbuljongBlanda kål och salt och låt vätskan dra ur i ca 10 minuter
7 Spara
Semifreddorecept

Semifreddorecept

100 g hasselnötter 200 g mörk choklad 4 ägg 4 msk socker 2 dl vispgrädde 2 dl turkisk yoghurt 2 msk mandel- eller nötlikör, t ex Amaretto eller Frangelico 100 g vit choklad 1 dl minimarshmallows (alternativt klippta stora) 1 dl grovt krossade maränger Rosta hasselnötterna i ugnen i 200 grader tills de fått lite färg och börjar dofta. 1 vaniljstång 4 ägg 1/2 dl socker 5 dl grädde 1 nypa salt 100 g mörk choklad 1 1/2 dl sött dessertvin (t ex marsala eller sherry) 3 dl hallon eller blandade bär (frusna går bra) Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna med knivspetsen i en skål. 2 msk mandel
Sökförslag och sidor