Sherry rödbetor recept

Kockduell april 2014

Kockduell april 2014

Häll på sherry/portvin när all vätska dunstat. Skala en av rödbetorna och skiva halva betan tunt på en mandolin, lägg skivorna i kallt vatten
Vegetariskt alternativ.

Vegetariskt alternativ.

Vill du framhäva smaken ännu ytterligare kan du tillsätta 1-2 msk torr sherry. 2 st små färska rödbetor. 2 st små färska rödbetor
Egen sherry

Egen sherry

Sedan fick jag också det här receptet på sherry av rödbetor, så det ska jag göra när (röd)betsskörden kommit

Rödbetor i rött sällskap

Rör ihop lönnsirap, sherry­vinäger, olivolja, pressad vitlök med salt och peppar. Skala rödbetorna och klyfta dem
Biff Stroganoff med champinjoner

Biff Stroganoff med champinjoner

Smaka av med salt och peppar och ev lite sherry. Inlagda rödbetor. 2-3 tsk sherry. Skär köttet i 1 cm tjocka strimlor
Snabb Halloweenmiddag i svart - Blodig ryggbiff med aubergine och potatiskaka med rödvinssås

Snabb Halloweenmiddag i svart - Blodig ryggbiff med aubergine och potatiskaka med rödvinssås

Blodig ryggbiff med kappa, aubergine och potatiskaka samt rödvinsskyIngredienser, 4 pers4 fina ryggbiffar med kappa, hängmörade1 stor aubergine6 potatisar1 rödlökEkoligiskt smör1 dl gräddeLite sherry1 ost med kraftig smak (på bilden en lokal schweizisk handgjord hårdost)1 charlottenlök eller 1/2 gul lök1 vitlök4 dl rödvin1 persiljekvist1 lagerblad4 vitpepparkorn6 rutor mörk choklad, osötad1 rödbetaBjörnbär att dekorera medGör så här. Lägg aubergineskivorna i en panna, salta och luta pannan mot underlaget, räcker en kvart* Krama ur aubergineskivorna, stek dem snabbt på hög värme så de får lite färg* Riv osten* Varva potatis, rödlök och aubergine i en gratängform med riven ost, litet stänk av sherry och lite grädde* Lägg auberginer överst, de blir som små svarta dödskallar på toppen av gratängen* Skala rödbetan noga och tvätta ordentligt, skär i skivor och koka den sen i vatten och grönsaksbuljong ca 20 min* Sätt in i ugnen, grädda ca 20-30 minuter tills den fått fin färg* Under tiden, skär löken och vitlöken i stora klyftor, fräs i smör tills den fått lite färg* Häll på rödvin och persiljekvist samt pepparkorn och lagerblad, koka ned vinet till cirka hälften* Rör ned chokladen tills den smält, häll i lite köttfond (jag använde hemkokt som jag fryser in)* Tag av från värmen och red av med smörklickar, salta

Frantzen/Lindberg

Att det dessutom serverades en väldigt spritig sherry till gjorde verkligen inte saken bättre. Igår var det så äntligen dax, besöket på Frantzen/Lindberg som jag fick i 40 års present skulle äntligen bli av

Lördagsmiddag

Skivor av rotselleri läggs ut, sprinkla olivolja och peppra ordentligt med både vit och svart samt ett stänk sherry (ja rotselleri och sherry är gott)

Isterband i eldig Cognac

 Tillsätt sherry och Cognac och flambera genast – tipslänk.  Strö dill och persilja över och servera tillsammans med gurka och rödbetor
En röd middag med lite gult

En röd middag med lite gult

Blanda detta med pressad citron, soja, vinäger, sherry, några droppar tabasco och en tsk olja till en marinad

Att välja rätt i grönsaksdisken

Smaksätt med vitt vin, lite sherry, buljong, timjan, salt, peppar, kummin och chili. Köpa just nu -  morötter, kål, palsternacka, lök, kålrot, blomkål, avokado, brysselkål, rödbetor, grönkål

Sherry av rödbetor

Skrubba rödbetorna. Kasta rödbetorna och sila spadet. 10 stora rödbetor. Koka dem i 4 tim. Mät upp och späd till 4 l igen

Rödbetor med feta och hasselnötter

mat , recept , rödbetor , feta , fårost , hasselnötter , sherry , förrätt. Blanda honung, hallonvnäger, sherry, dijonsenap i en kastrull