Fräs löken och sellerin i olivoljan utan att den tar färg. Pudra över gurkmejan. 2 palsternackor2 stjälkar selleri1 gul lök7,5 dl vatten1 grönsaksbuljongtärning2 kycklingbuljongtärningar1 msk olivolja2 msk lättcreme fraiche1 tsk gurkmeja (jag har dessvärre ingen färsk)vitpeppar3 kycklingfiléer1 vitlöksklyftasalt + svartpepparhackad gräslökBörja med att finhacka löken och sellerin. 2 stjälkar selleri
Här har biffarna fått smak av selleri, ingefära, gurkmeja, vitlök och serveras en chilikryddad tomatsås med zucchini och en citronsmakande sesamsås på tahini – och rött ris som jag tycker är särdeles gott
Tillsätt även riven morot och finhackad selleri. Gurkmeja kan låta lite konstigt, men blir så himla gott och färsen får en riktigt härlig färg utan att bli knallgul
Fräs räkskalen med morot, lök, selleri, vitlök, sambal oelek och fänkålsfrön i några minuter. Den vackra färgen förstärktes av paprikapulver, och en försiktig dos gurkmeja
1 tsk gurkmeja. 2 stjälkar selleri, slantade. Slå i kokosmjölk, vatten, fond och linser och låt det koka ca 30 minuter, tillsätt äpple, morötter och selleri de sista 10 minuterna och låt de koka med. 1 tsk gurkmeja. 2 stjälkar selleri
Tillsätt gurkmeja (för färgens skull) och smaka av med salt och peppar. Det råkade falla sig så även här idag, eftersom en ledsen, ensam kycklingfilé kollade på mig när jag öppnade frysen och en hel massa stjälkselleri inhandlats till en annan rätt men inte kommer gå åt på långa vägar
Den Najnifierade varianten av maldom innehåller tunna skivor av rotselleri istället för ursprungsreceptets potatis, och så har jag på sedvanligt Najnivis mixtrat lite mer med originalet för att skapa min alldeles egna version av maldom, som dessutom passar utmärkt för oss som äter lchf/paleo
Skölj och finhacka sellerin. Röda linser är proteinrika och fiberrika och sen innehåller den min favorit gurkmeja, som ni kanske vid det här laget vet är värsta superkryddan
Stjälkselleri - brukar älskas eller hatas. Gurkmeja - ännu en drottning av läkeväxter. Jag hör lyckligtvis till de som älskar selleri och kan få riktigt sug efter det
Skölj ur samma kastrull, tillsätt lite olja och fräs tomatpuré, pressad vitlök, hackad selleri, hackad chili, strimlad vårlök, strimlade morötter samt bönorna
Skölj och strimla purjolök och selleri. Om du vill servera ris till den här rätten kan du ge riset en varm, gul färg genom att tillsätta högst ½ tsk gurkmeja till kokvattnet
1 schalottenlök 2 vitlöksklyftor 1-2 msk riven färsk ingefära 2 tsk garam masala 1 morot, grovt hackad 1 palsternacka, grovt hackad ½-1 tsk sambal oelek 2 limeblad (hade inga, stoppade i en torkad lime sen 1800, blir gott utan bladen också) ½ lime, rivet skal och pressad saft 8 dl kraftig grönsaksbuljong , vatten+fond/tärning 1 stjälkselleri, skivad 2 dl röda linser, sköljda 2 dl kokosmjölk salt och peppar. 1 tsk gurkmeja om du vill ha gulare soppa. Häll i linserna, selleri, gurkmeja och kokosmjölk och låt soppan fortsätta puttra 10 minuter på svag värme Tycker du soppan är för tjock så tillsätt mera vatten eller kokosmjölk. 1 tsk gurkmeja om du vill ha gulare soppa
smör att steka i1 röd paprika2 morötter½ purjolök1 gul lök1 vitlök2 st fiskbuljongtärningarca 1 liter vatten1 burk krossade tomater2-3 dl grädde2 dl vitt vin1 pkt saffran(+ lite extra gurkmeja för extra sting i färgen)timjanbasilikasaltgäddatigerräkor(jag hoppade över musslorna och sellerin för vi kommer inte så bra överrens)Hacka alla grönsakerna
Kollade receptet och insåg att jag endast behövde köpa en rödlök, selleri och kyckling. Bytte stjälkselleri mot rotsellei, kycklingfilé mot kycklingfärs och grönt syrligt äpple mot rött sött vinteräpple