Några kvistar färsk timjan. Medan kaffet gjorde strupen varm samt tillförde den koffeinhalt till min kropp som den behövde kom också receptet till för dagens inlägg till som skulle bestå av en stek på vildsvin späckad med rökt sidfläsk, röstipotatis med selleri och en kantarellsås med en touch av en torr fransk äppelcider
Tänker på kaffe i skuggan, färska fikon och olivlundar. Och så lite tomater och selleri på det. Sallad med matvete, tomat och selleri 4 port. 3 selleristsjälkar. 1 näve färska basilikablad. Skär sellerin i tunna skivor, ca 1/2 cm tjocka, gör samma sak med rödlöken. Sallad med matvete, tomat och selleri 4 port 5 dl kall, kokt matvete eller hel dinkel. 4 tomater 3 selleristsjälkar. 1 rödlök 1 näve färska basilikablad
Lägg i purjolöken, selleri och potatis och låt fräsa några minuter (utan att de får färg). 3 dl blekselleri (stjälkselleri) (skuren i strimlor). 200 g skalade räkor (gärna färska). 3 dl blekselleri (stjälkselleri) (skuren i strimlor). 200 g skalade räkor (gärna färska)
Selleri, grovt skuren. Det här är ett av dom mer klassiska recepten på tomatsås. Det är en grundsås som man får salta och tillsätta olja när man ska använda den
Grovhacka den gula löken och skär sellerin i bitar. 1 selleristjälk. 2 stjälkar färsk rosmarin, repad. 2 msk färsk timjan, hackad, + lite extra att garnera med. 1 morot 2 rödlök 1 gul lök, liten 1 selleristjälk 2 klyftor vitlök ca 750 g grytbitar av lammkött, t ex lamminnanlår ca 1,5 dl vetemjöl 3 dl rött vin 2 msk tomatpuré 2 stjälkar färsk rosmarin, repad 2 msk färsk timjan, hackad, + lite extra att garnera med 2 lagerblad vatten, att späda med smör olivolja salt svartpeppar ca 1 kg potatis
Äpple- och selleritzatziki. Lägg ut folien och salta på den, placera sedan makrillen (två om de är små) på folien och fyll med färsk dill både inne och utanpå fisken
680 g fläskfilé 350 g selleristjälkar 3 finskivade stora champinjoner 3 finskivade vitlöksklyftor 3 msk färsk ingefära, skuren i stavar 1 medelstor gul lök vitpeppar svartpeppar rapsolja till stekning. Skölj och ansa sellerin i 5-6 mm tunna skivor. Koka upp vatten och lägg ner sellerin i omkring 1 minut. 680 g fläskfilé 350 g selleristjälkar 3 finskivade stora champinjoner 3 finskivade vitlöksklyftor 3 msk färsk ingefära, skuren i stavar 1 medelstor gul lök vitpeppar svartpeppar rapsolja till stekning
Här har biffarna fått smak av selleri, ingefära, gurkmeja, vitlök och serveras en chilikryddad tomatsås med zucchini och en citronsmakande sesamsås på tahini – och rött ris som jag tycker är särdeles gott