Jag valde att använda mig av generöst med lax, sej och räkor. Fredagssoppa med sej, lax och räkor. Dela lax och sej i generösa bitar, och krydda med salt och vitpeppar
400 g sejfilé. Tina fiskbitarna om de är frysta. Koka upp lagalätt, vatten och hummerfond i en gryta. Tillsätt potatisarna i bitar och koka dem mjuka, ca 5 minuter
Laxdax var det här i Mårtenssons kök, jo då idag igen men vi har varit väldigt sugna på fisk de senaste dagarna och då kan det dugga extra tätt mellan fiskinläggen här i köket
Den behöver dock en stund på spisen, men sköter sej så gott som själv. Jag fortsätter på temat vardagsmat – enkel, god och mättande och denna gång blev det stekt lax med gräddstuvad vitkål och gröna bönor
Under tiden har vi inte velat orda så mycket om det här, till största delen av hänsyn till Hasse, och motivationen att blogga har inte riktigt velat infinna sej
I dag bjuder Mårtenssons nämligen på en lax (går säkert jättebra med torsk också) som får ett sötstarkt osttäcke över sej innan den åker in i ugnen för tillagning
Lax måste ju vara en av de råvaror som kan varieras på flest vis, ja det kan man ju med de flesta sorters fiskar faktiskt men det känns ändå som laxen ligger i toppen på variationslistan
Koka upp buljongen i en gryta för sej och håll den varm. På tallrikarna låg en bit lax som vi lindat in i Parmaskinka tillsammans med några basilikablad och sedan lagat till i ugnen, skinkan blev härligt knaprig och var en fin kontrast till den mjuka, lite fetare laxen
Ingredienser 300 g mjölig potatis ¾ dl lätt-crème fraiche 50 g varmrökt fisk i bitar, t ex lax 1 strimlad salladslök 1 tsk pressad citron salt och peppar 2 bitar sejfilé à 150 g 1 knippa hackad färsk dill ½ msk smör/olja Servera med