Savojkål recept

Gräddstuvad savojkål!

Gräddstuvad savojkål!

Gräddstuvad savojkål är ju såååå gott. - Strimla savojkål och finhacka gullök. Recept Savojkål1 finhackad gullök 1 pressad vitlöksklyfta 3 dl grädde Salt, vit och svartpeppar
Savojkål med svamp

Savojkål med svamp

Jag har faktiskt lärt mig att uppskatta savojkål. Plocka bort de yttersta bladen på savojkålshuvudet. Fräs savojkålen mjuk tillsammans med lök i resterande smör
Inkokt lax med savojkål

Inkokt lax med savojkål

Strimla ner savojkål och slå på rödvin och socker tills det inte återstår någon vätska. 0,5 st savojkålhuvud. 800 g lax 1 st morot 1 st gul lök 2 st lagerblad 2 l vatten 1 msk vitpeppar 1 st citron, skal 0,5 st savojkålhuvud 3 dl rödvin 1,5 dl socker 1 dl dill, hackad 600 g potatis 4 dl mjölk 50 g smör 3 msk mjöl 1 krm muskotnöt 1 st citron salt vitpeppar
Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

Kalvytterfilé med gräddkokt savojkål, murklor och rödvinssås

4 Kalvytterfilé 800 g kalvytterfilé (se Tips) 80 g tunt skivad lardo (smaksatt späck), pancetta eller bacon 2 tsk grovhackade enbär 2 krossade lagerblad 2 tsk stött pepparmix (gärna five peppers) 1/2 dl grovhackad bladpersilja 1/2 dl grovhackad timjan 1/2 citron salt och peppar smör och olja till stekning Gräddkokt savojkål 5 dl vispgrädde 1 stjärnanis 400 - 500 g savojkål 1 burk kräftklor (murklor) 1 burk motsvarar ca 200 g varav 100 g avrunnen vikt 2 msk finhackad schalottenlök smör och olja till stekning Rödvinssås 100 g rotselleri 1 liten morot 1 liten rödlök 2 vitlöksklyftor 1 tomat 2 msk olivolja 1 dl balsamvinäger 3 dl rödvin 2 msk konc kalvfond 2 - 3 msk rönnbärsgelé 2 - 1 msk majsstärkelse (Maizena) 1 msk smör vatten salt och peppar Lägg till i inköpslistan
Soppgryta med lamm, rotfrukter, savojkål och smaksatt  crème fraiche

Soppgryta med lamm, rotfrukter, savojkål och smaksatt crème fraiche

Jag föll för Tommy Myllymäkis (Årets kock 2007) smaksättning med Karl-Johanssvamp, timjan och citron, och använde den i en rustik soppgryta med lamm, rotfrukter och savojkål. 1 kg lammkött med ben - bringa eller rygg7,5 dl vatten1 msk salt15 vitpepparkorn1 medelstor lök eller bananshalottenlök1 stor morot1 medelstor palsternacka2 vitlöksklyftor7 dl av buljongen1 burk Crème fraiche Gourmet - med Karl-Johan, timjan, citron400 g potatis250 g morötter250 g palsternackoren klyfta savojkål, ca 150 g3 vitlöksklyftorev 1 msk kalvfondfärsk timjanev ½ citronSkär ev köttet i mindre bitar
Oxfilé med savojkål och bacon

Oxfilé med savojkål och bacon

Skär savojkålen i mindre bitar och finstrimla baconet. Arrangera savojkålen på tallriken med oxfilén. savojkål
Ankbröst med dillbakad savojkål

Ankbröst med dillbakad savojkål

Savojkål. Lägg savojkålen i vakuumpåse och häll i äppellagen. Har man inte vacmaskin kan savojkålen tillagas i tätt försluten påse runt savojkålen för att sedan läggas i press när den kallnar