Saltlake kött recept

121 Spara
PULLED PORK (BEEF)

PULLED PORK (BEEF)

Förberedelserna började redan fredag kväll då jag gjorde klart kryddblandningen och lade köttet i en saltlake
45 Spara
Rimmad och helstekt kyckling i ugn - LÖJLIGT saftigt och SANSLÖST knaprigt skinn!

Rimmad och helstekt kyckling i ugn - LÖJLIGT saftigt och SANSLÖST knaprigt skinn!

Dagen innan ska den läggas i saltlake nämligen och laken ska först kokas upp och sedan svalna ordentligt
27 Spara
Fooled Pork a.k.a Vegansk Pulled Pork

Fooled Pork a.k.a Vegansk Pulled Pork

Ungefär som att köra ursprungsreceptet på nötkött och säga kött som kött, det ska ju ändå marineras. Servera till exempel så som jag gjorde med frallor, coleslaw, picklad rödlök, sallad, limeklyftor och koriander eller som kött till tacos, eller i en burrito
22 Spara
Hemgjord rullsylta och Marilyn Monroe.

Hemgjord rullsylta och Marilyn Monroe.

Ta upp köttet från saltlaken och lägg med svålen nedåt på en skärbräda. För gårdagen gick verkligen i matlagningens tecken här i Mårtenssons kök, vi kockade risgrynsgröt i crock poten, Håkan slängde ihop ett gäng köttbullar och som om det inte var tillräckligt så gjorde han även sin första rullsylta, allt dokumenterat av frun i köket
19 Spara
Helstekt kyckling i ugn med potatis-, ärt- och ostfrittata

Helstekt kyckling i ugn med potatis-, ärt- och ostfrittata

Om du vill testa att rimma kycklingen i saltlake för ännu saftigare kött, testa gärna det här receptet med en krämig potatisotto
9 Spara
Kokt rimmad oxbringa med pepparrotssås

Kokt rimmad oxbringa med pepparrotssås

Lägg köttet i en bunke, slå över saltlaken och lägg en tallrik med tyngd på köttet. Nästa dag gör vi saltlake
8 Spara
Vegan - Fooled pork - Pulled 'pork'

Vegan - Fooled pork - Pulled 'pork'

Först behöver ni för den här versionen en frukt som heter jackfruit, den hittar ni inlagd i saltlake i asiatiska butiker
6 Spara
Köttfärs- och champinjonpaj + sallad med pepparrotsdressing

Köttfärs- och champinjonpaj + sallad med pepparrotsdressing

Ikväll nattar jag en pippi i saltlake så får den sova tills efter jobbet i morgon då det är dags att väcka den för transfer in i ugnen
5 Spara
Recept på Köttkorv från Hemmets Kokbok anno 1925

Recept på Köttkorv från Hemmets Kokbok anno 1925

Köttkorv som på Farmors tid Jag fick en fråga om jag hade recept på Falukorv, när jag skrev om Stuvad Vitkål
4 Spara
Stekt torskrygg med rödbeta, bacon- och kaprisströssel samt rödvinssås

Stekt torskrygg med rödbeta, bacon- och kaprisströssel samt rödvinssås

Rimma torsken i saltlake. Pommes Anna skärs i tårtbitar eller kvadrater och serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffe
3 Spara
Fredagsgott, dragen Jackfrukt med smak av Asia!

Fredagsgott, dragen Jackfrukt med smak av Asia!

Utan konserverad i saltlake har vi till vårt förfogande. Vispa ihop marinaden & när köttet kokat klart, häll av kokspadet och täck bitarna med marinad
2 Spara
Grilltips i skövde nyheter.

Grilltips i skövde nyheter.

De innehåller massa aromater, e-nummer, konserveringsmedel, saltlake etc. Att grilla kött är betydligt svårare än att steka kött, tycker jag
2 Spara
Omelett, perfekt på många sätt!

Omelett, perfekt på många sätt!

Pippin har simmat i saltlaken sedan igår kväll och jag är så spänd på hur resultatet blir. Har aldrig rimmat kött förut överhuvudtaget så det blir en helt ny erfarenhet
2 Spara
Ugnsstekt Färsk Kyckling med Citron, Färska Örter och Vitlökssmör

Ugnsstekt Färsk Kyckling med Citron, Färska Örter och Vitlökssmör

Det mesta kycklingkött som säljs idag, är de så kallade œMarinerade Filéerna . Så vi äter väldigt mycket av den varan på våra resor, och suget efter griskött är stort när vi kommer hem
1 Spara
Rimmat oxinnanlår "tapas style"

Rimmat oxinnanlår "tapas style"

När köttet är färdigstekt, lägg ner det i saltlaken och låt det ligga cirka 1 dygn. Bryn innanlåret i stekpanna, stek det i 120° varm ugn tills det har en innertemperatur på 58°
1 Spara
Beer can chicken!

Beer can chicken!

Så när ett bra tillfälle infann sig att planera middagen ett dygn tidigare (vilket är ovanligt för att vara mig) så kokade jag saltlake och lade kycklingen i
0 Spara
Häckande fåglar!

Häckande fåglar!

Något annat som också smakar extra gott är hel ugnsstekt kyckling, och har den dessutom fått gona till sej i en saltlake flera timmar så blir den ännu godare
0 Spara
Matrelaterad historia - blandat

Matrelaterad historia - blandat

* Saltning naturligtvis - torrt (drar saften ur köttet) eller som saltlake. ('filé', egentligen det långa smala köttstycke, som ligger på rostbiffens inre sida
0 Spara
Matrally

Matrally

Saltlake och spritindränkt handduk, det är det enda jag vet. Hökensås Charkuteri där man säljer kött i olika varianter
0 Spara
Flatiron steak BBQ med BBQ-sås, pumpapuré, poppad majs och pickles.

Flatiron steak BBQ med BBQ-sås, pumpapuré, poppad majs och pickles.

Först, en 10% saltlake. Grilla köttet 2-3minuter på var sida , låt vila i ca 7min. En Amerikanskinspirerad rätt som Jon Zetterblad och Svein Magne komponerat till Vårmässan i Sundsvall
0 Spara
Julskinka & senap – slipp tillsatser, gör eget!

Julskinka & senap – slipp tillsatser, gör eget!

Min skinka har nu legat i saltlake i en vecka och ikväll ska jag koka den. Att julskinka är ett måste till jul för alla som äter kött är ju ett faktum
0 Spara
Bokrecension: Rök

Bokrecension: Rök

Extra viktigt är om man ska salta eller ha köttet i saltlake några dagar. Något som är jätteviktigt när man handskas med kött är hygienen
274 Spara
Rökning av viltkött (eller annat kött...), denna gång älgtunga och älghjärta

Rökning av viltkött (eller annat kött...), denna gång älgtunga och älghjärta

Nedanstående principer gäller för i princip all rökning av kött. Håller du kontroll på temperaturen i köttet, så bestämmer du också hur hårt, eller saftigt du vill ha köttet
19 Spara
ETT JÄKLIGT GOTT DRAGET VILDSVIN

ETT JÄKLIGT GOTT DRAGET VILDSVIN

Den gången gjorde jag även egen kryddning och lade köttet i saltlake. Medan köttet är i ugnen kan du ägna dig åt annat trevligt
17 Spara
Rimmad ugnsbakad skrei med brynt smör, färskriven pepparrot och sötpotatispuré

Rimmad ugnsbakad skrei med brynt smör, färskriven pepparrot och sötpotatispuré

mer delikat kött. Fisken fick ligga i en saltlake i 5 timmar innan tillagning för att den skulle bli än fastare och sältan skulle tränga in i hela fisken. Vispa ner 3 msk salt i 1 liter vatten till en saltlake, lägg fisken i en form och slå över saltlaken
13 Spara
Pasta med rådjur, hjortron och kantareller

Pasta med rådjur, hjortron och kantareller

Innanlår och ytterlår hamnade i saltlake för rökning. Har du viltkött framme och behöver en snabb lunch eller god middag så är detta ett superrecept
9 Spara
Vegetarisk pulled pork burgare med coleslaw

Vegetarisk pulled pork burgare med coleslaw

Vegetarisk pulled pork gör jag på inlagd jackfruit som har en trådig konsistens som påminner mycket om det dragna köttet med långa fibrer som vanligtvis används till pulled pork
7 Spara
Nordisk smakpalett.

Nordisk smakpalett.

Den kokade och pressade kungskrabban är någonting som är typiskt Norskt och för det mesta görs redan färdigt på fångstbåten, den kokas i saltlake och kyls ner på is varefter den är färdig för direkt försäljning över disk
3 Spara
Älgrostbiff med Remouladsås

Älgrostbiff med Remouladsås

Vid vår cocktailfest nyligen serverade vi lite buffé med enkla grillade fiskspett (torsk, lax och pilgrimsmussla) som legat i saltlake innan grill hjortronsås samt Älgrostbiff med Remouladsås och ett par olika potatissallader
2 Spara
Tjälknöl med gräddstuvade kantareller

Tjälknöl med gräddstuvade kantareller

Lägg köttet i en plastpåse och häll i saltlaken. Blanda ingredienserna till saltlaken i en kastrull. Lägg köttet otinat i en ugnssäker form och sätt in i ugnen
2 Spara
Smörrebröd: Dyrlægens Natmad

Smörrebröd: Dyrlægens Natmad

Jag behövde inte tänka länge innan jag kom på att det naturligtvis måste blandas med sherry och ingå i det klassiska smörrebrödet  Dyrlægens Natmad tillsammans med tunna skivor av hemlagat saltkött av kalvstek, rödlök och krasse på ett mörkt rågbröd
1 Spara
Sylteflesk

Sylteflesk

Blanda till en saltlake. Efter kokning lägg köttet i press för att pressa ut vätska, så den blir lättare att skära
0 Spara
Fooled Pork

Fooled Pork

Jag ska inte moralisera för mycket, men jag tycker att man ska ta sig en funderare på sina matvanor och tänka på vad man faktiskt äter när man äter kött
0 Spara
Vegetarisk pulled (pork) Jackfruit med coleslaw och rostad majs

Vegetarisk pulled (pork) Jackfruit med coleslaw och rostad majs

I den här rätten använder man young green inlagd i saltlake. Alltså, man syftar på att dra isär det möra köttet med en gaffel
0 Spara
Därodlat: Oliver

Därodlat: Oliver

En annan metod är att lägga oliverna i saltlake under några månader. Mixade oliver blandade med sardeller, vitlök och olivolja är gott till bröd – eller utrörda i smör tillsammans med citron, vitlök och örter till kött
0 Spara
Fasanbröst med päronsallad

Fasanbröst med päronsallad

Lägg ner fasanen i saltlaken och ställ kallt över natten. Lägg fasanköttet i en trång ugnssäker form eller gryta med vitlök, timjan och rosmarin
0 Spara
Lyxmackor av dragen confiterad vildsvinskarré, picklade godsaker och egen majonäs

Lyxmackor av dragen confiterad vildsvinskarré, picklade godsaker och egen majonäs

Hur mycket saltlake just du behöver, beror på hur mycket kött och din storlek av kärl. typ vad som helst som inte är för magert kött
0 Spara
Gårdagens grillning…

Gårdagens grillning…

Visst det smakar bra och allt men vetskapen av att köttet är proppat med vatten, saltlake, antioxidationsmedel och socker får mig att undra lite vart industrin är på väg, att det dessutom kallas ytterfilé förstår jag inte då det vad jag vet inte finns något som heter så
0 Spara
Rökt kyckling

Rökt kyckling

Lägg i kött eller kyckling och på med lock. 10% saltlake. /Carina 10% saltlake. Rökt kyckling. 10% saltlake. 1 liter vatten
0 Spara
Fooled Pork

Fooled Pork

Servera till exempel med frallor, coleslaw, picklad rödlök, sallad, limeklyftor och koriander eller som kött till tacos, eller i en burrito
24 Spara

Saltrulle

Koka saltlaken och lägg i köttet medan den fortfarande är riktigt varm. Gnid in kötten med saltpeter och socker, låt ligga så i kylen ett dygn
15 Spara

Varmrökt rådjurslår - del 2

Jag hällde bort saltlaken och lät låret torka något. Man eldar i den lilla behållaren och sedan leds röken upp i den stora behållaren där köttet ligger
6 Spara

Kokta grisfötter

Blanda saltlaken. Koka grisfötterna under lock på svag värme tills de känns möra och benen lossnar från köttet
4 Spara

BBQ hickory smoked kycklinglår & kamben i Muurikka-röken!

Större köttdetaljer tar såklart längre tid i slatbad men man bör vara försiktig så allt för lång tid kan göra att köttet härsknar
3 Spara

Pollo con Limón y Miel

I den frysta sprutar man in saltlake för att dryga ut köttet och göra det saftigare men jag tycker det smakar plastigt och konstgjort
3 Spara

Lätt rimmad grillad laxsida

 Koka upp vatten, salt och socker till saltlaken.  Grilla laxen med skinnsidan ner tills den börjar ljusna på ovansidan och köttet känns fast, 20-30 minuter
2 Spara

Så åt vi - ur Stora Boken om Livet Förr

Allmogens föda utgöres förnämligast av kornbröd, tunt som papper, härsket smör, härsken sill, sur ost, surt kött och sur mjölk
2 Spara

Helstekt fläskytterfilé med grönpepparsås

Grönpeppar kan köpas torkad, frystorkad, inlagd i lag av saltlake eller vinäger. Och den får gärna ta tid, den ska reducera och smakerna ska fram, en skvätt konjak, kalvfond och grädde sen har du en helt gudomligt god sås till kött
2 Spara

Nu kör vi så det ryker! BBQ rökta kycklinglår och kamben

Jag köpte hem färska kamben och färska kycklinglår i måndags morse och la dom i saltlake direkt jag kom hem
2 Spara

Pressylta på skånskt vis!

Saltlake. Ta upp köttet och hacka i cm stora bitar. Blanda köttet med kryddblandningen och lägg i en tygpåse
2 Spara

Sprängda kycklingfiléer

Koka saltlake av vattnet och saltet. Koka saltlake av vattnet och saltet. Låt kallna. Lägg i kycklingfileerna och låt ligga minst 5-6 timmar, eller över natten
2 Spara

Gammaldags julkorv

Vill du förvara den längre bör du frysa in eller lagra den i saltlake. Mal köttet två gånger, sista gången tillsammans med potatis och späck
2 Spara

Rimmad kyckling

Koka upp alla ingredienser till saltlaken och låt den kallna. Leden i kycklinglåret brukar bli sist klar, så stick med en kniv där och kontrollera att köttet är ljust och inte blodigt
2 Spara

Sylta på älglägg med asiatisk potatissallad

Ta upp köttet ur saltlaken, torka det, lägg det i en stor kastrull, tillsätt grönsakerna och fyll på med vatten så det täcker