Tror att färsk dill är minfavoritkrydda man kan ha den till så mycket, längtar redan efter julbordets gravade lax som man med fördel fullkomligt dränker idill
Blanda socker, salt och peppar. Gravadfiski alla former är lite av en favorit, en av de gravade laxarna som ofta dyker upp på vårt bord till jul och påsk är en rosmaringravad lax
Stöt enbär, pepparkorn och ett par rosmarinkvistari mortel och blanda sedan med salt och socker. Enbär sätter fin smak på gravadfisk, extra gott tycker jag att det är tillgravadvitfisk, som till exempel sik eller gös
Så, blanda vitpeppar, salt och socker till en kryddblandning, du kommer säkert inte att använda allt, men bättre det blirlite för mycket blandat än för lite
Creme fraiche med rivet skal av en citron och litesalt och peppar. Kanske äer det sillen och inte den gravade laxen som blir över men har man tur så brukar det vara rea på gravad/rökt lax i mataffärerna preciskring stora firanden, så passa på att ladda kylen med nyttigfisk
I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre