Ta fram kycklingen, skär ner den i bitar, lägg i en skål och blanda upp med honung och 1 msk tamarindpasta, salt och svartpeppar. Tillsätt alla grönsaker till den sötsura såsen och låt koka samman och avsluta med 1 msk tamarindpasta. 1 msk honung. 3 msk färsk ingefära 2 vitlöksklyftor 15 cm purjolök 2 morötter 1 gul paprika 2 tomater 0,5 färsk ananas 5 msk farinsocker 1 dl risvin 1 dl risvinäger 0,5 dl japansk soja 600 g kycklinglårfilé 1 msk tamarindpasta 1 msk honung svartpeppar salt ris, till servering
Sötsur sås1,5 dl ananasjuice 1 msk majsstärkelse 2 msk soja 1 msk vitvinsvinäger 1 msk honung, flytande 1 röd chilifrukt, finhackad (eller mindre om du inte vill ha så stark smak) 1 liten burk ananasringar, skurna i mindre bitar
Vill du inte ha kassler i den sötsura grytan går det lika bra med kyckling och vill du inte ha ananas så går det bra med exempelvis bambuskott, mango eller wokgrönsaker
Rör samman apelsinsaft, honung och olja och ringla blandningen över rotfrukterna. Lägg tillbaka fläsket i pannan och tillsätt citronsaft, soja, honung, sambal olek och peppar
Ta bort pannan från värmen och tillsätt limesaft, soja, farinsocker eller honung och chili. Knaprig sötsur sallad, 4-6 personer. 1 ½tsk farinsocker eller honung. 1 ½tsk farinsocker eller honung
Krydda med salt, lime och honung. 1 tsk flytande honung. Skala lök och vitlök. Kärna ur paprikorna. Ta fyra fina, hela salladsblad och spar till serveringen
Kyckling i sötsur sås ca 6 port. 2 msk flytande honung. Det här mina vänner är en riktig favvo för mig. En jättegod gryta med massor av grönsaker, god kyckling och en sås som är helt fantastisk
Smaka av med ev mer honung, salt eller vitpeppar. Kyckling och grönsaker i sötsur sås. 4 kycklingfiléer 1 liten burk ananasringar av god kvalité 1 paprika 2 morötter 1 gul lök 3 msk honung 2 msk ljus soya 4 msk sweet chilisås 2 msk tomatpuré 5 dl vatten 1-2 msk kycklingfond salt och vitpeppar ca 2 msk maizena. 3 msk honung
Eftersom livs- och därmed matlagningsandarna går på lågvarv just nu bjuder jag på en favorit i repris från pappas repertoar, kinesisk fläskfilégryta med sötsur sås, och den sötsura såsen gör du enkelt själv - inte från någon flaska