Söta surdeg recept

Kanelbullar med surdeg

Kanelbullar med surdeg

Dessa bullar blir väldigt saftiga och har en mer “vuxen” smak än många andra kanelbullar eftersom de inte blir så söta
Lyxigt knäckebröd på surdeg

Lyxigt knäckebröd på surdeg

) Kombinationen russin/salt var otroligt god, det salta i kombination med det söta i russinen var verkligen underbart
Kanelsnäckor med surdeg

Kanelsnäckor med surdeg

Ingredienser Fördeg 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk 500 g (ca 5 dl) fingervarm mjölk (eller vatten) 480 g (ca 8 dl) vetemjöl Deg 200 g rumstempererat smör 200 g(ca 2 dl) socker 6 g (ca 2 tsk) kardemumma 9 g (ca 1,5 tsk) salt 420-480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl Fyllning 100g rumstempererat smör 100 g (ca 1 dl) socker 12 g (ca 2 msk) kanel Pensling 1 ägg Garnering pärlsocker1 Värm mjölken (eller vattnet) fingervarm, 37°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20-30 min
Frallor

Frallor

Fruktbröd av surdeg. Att få hembakta frallor till frukost är nog det lyxigaste jag vet. Varje gång jag bakar frukostfrallor tänker jag att det här borde man ju ta mig tusan göra varje helg – så enkelt och så grymt gott
Grova kalljästa bullar

Grova kalljästa bullar

25 g (½ pkt) jäst för söta degar. Ugn 250°. Häll nästan allt mjölet (spara ca ½ dl till utbakningen) i köksmaskinens bunke tillsammans med smör i klickar, kallt vatten, kryddor, brödsirap
Mjölksyrejästa grönsaker

Mjölksyrejästa grönsaker

Mjölksyrejästa grönsaker har en syrlig och frisk smak och är inte söta som pickles. Men efter att ha bakat en del med surdeg övervann jag min rädsla för att misslyckas med lite mer avancerade jäsningsprojekt, och började läsa på mer om mjölksyrejäsning igen
Skräddarkakor

Skräddarkakor

Nopp, dags att titta på Leilas söta jul. -), lite bröd måste vi ju ha också, nu har jag liksom gått och tagit död på min surdeg och måste göra en ny, därför fick det bli lite härligt goda skräddarkakor istället, inte helt fel det heller, en favorit då jag gillar när det är brödkrydda i brödet
3 underbara bröd

3 underbara bröd

Tekakor på surdeg De här surdegsrutorna gör jag på rågmjöl och havregryn och formar till lagom stora rutor
Grova tekakor

Grova tekakor

Jag älskar tekakor, jag älskar formen av tekakor men oftast är dom onyttiga och lite väl söta. Bröd är så fantastiskt, hur man kan med hjälp av surdeg och eller jäst skapa någonting så gott med bara händer
Fikasugen på Olof Viktors

Fikasugen på Olof Viktors

Det fick bli favorit i repris från September på Olof Viktors, ett fik/bageri som har bra koll på surdegsbröd och söta saker
Gör egen kefir av mjölk eller vatten

Gör egen kefir av mjölk eller vatten

För att göra egen kombuchadryck behöver man ha en SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast), eller en "kombuchabebis" som ser ut som en mjölkvit eller gulaktig "gummiplätt", att fermentera det sötade teet med

Glutenfria surdegsvåfflor

Är även goda som söta, men då skulle jag gärna ha med lite mandelmjöl och kokosmjöl i smeten. Jag är fortfarande inne i min surdegsperiod – det är ju så roligt
Bättre bullar

Bättre bullar

Tanken är att receptet på mjölpåsen ska duga fint, men att det kanske går att förbättra lite grand, utan att för den delen behöva jäsa över natten med surdeg och specialkanel
Fyra limpor på en påse mjöl

Fyra limpor på en påse mjöl

I detta recept som jag hittade på mjölpåsen används Lantbrödsmjöl 4 Sädesslag som är en mix av vete, råg och korn med lite surdeg och skållning i en och samma påse. 1 pkt jäst, gärna för söta degar