Sås portvin vitlök recept

Portvins marinerad hel karré

Portvins marinerad hel karré

Lägg karrèn i en tät påse och häll över ca 1½ dl portvin och 1 msk svartpeppar samt 1 finhackad vitlöks klyfta och låt det marineras i 1 dygn. Bryn karrén så den får fin färg och lägg över i en ungsform och häll på lite av fonden,portvinet och vattnet och låt steka på ca 150- grader i ca 1 1/2 timme och ös lite då och då, täck med aluminiumfolie sista timmen och tillsätt mer portvin och vatten samt fond så du har en bra grund till såsen. 3 dl portvin. 1 vitlöksklyfta
Kycklingklubbor med gorgonzola och portvin

Kycklingklubbor med gorgonzola och portvin

Red av såsen med maizena och servera gärna med hasselbackspotatis till. Värm upp vattnet, grädden och portvinet med buljongtärningarna och krydda och smaka av

Karljohansvampsås med vitt portvin

Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken, fräs i smör i en tjockbottnad kastrull. Mixa med stavmixer och sila, smaka av med salt och peppar samt lite vitt portvin
Min berömda sås, biffar och pasta

Min berömda sås, biffar och pasta

Slå på skyn från biffarna och portvinet. Hacka löken och finhacka vitlöken. Bör vara klart ungefär samtidigt som såsen
Lördag igen och godaste såsen!

Lördag igen och godaste såsen!

Smaka av såsen med portvin (ev. Fyll på med fond, senap, en pressad vitlöksklyfta, grönpeppar, dragon, grädde och creme fraiche
Vilket vin skall jag ha i såsen?

Vilket vin skall jag ha i såsen?

Skall man göra en portvinssås istället, välj, Ruby, LBV eller en Allesverlorgen Fine Old Vintage. Rör om och tillsätt sedan balsamvinäger, kalvfond, portvin och vatten
Porterstek!

Porterstek!

Såsen. Klyfta löken och och vitlöken. Sila ner skyn i en kastrull, det ska vara mycket sås. 1,5 dl svartvinbärssaft outspädd, eller 3 dl madeira eller portvin. 2 stora vitlöksklyftor. all sky, ska bli minst 8 dl sås, den är så god. Häll i grädde ca 3 dl och i med mjölet så såsen tjocknar. 1,5 dl svartvinbärssaft outspädd, eller 3 dl madeira eller portvin. 2 stora vitlöksklyftor
Pasta med kyckling och soltorkade tomater

Pasta med kyckling och soltorkade tomater

Rör ner spenat, kyckling, peppar och parmesan i såsen och koka upp och dra åt sidan. Rör ner soltorkade tomater, timjan, köttbuljong, portvin, grädde och mjölk
Honungsglacerad lammstek med rostade rotfrukter i rosmarin

Honungsglacerad lammstek med rostade rotfrukter i rosmarin

Tillsammans med honungen och vitlöken blir såsen precis lagom stark och söt. Smeta in lammet i en kräm av honung/vitlök/sojaLaga i 90 grader tills knappt 60 grader (otroligt mört)Använd skyn som bas för såsen men tillsätt grädde och lite portvin och koka/reducera en bra stund
Lammentrecot med portvinssås

Lammentrecot med portvinssås

Koka ihop ingredienserna till rödlök, honung, balsamvinäger, riven vitlök och portvin tills hälften återstår
Gratinerad fläskfilé med portvinssås

Gratinerad fläskfilé med portvinssås

Blanda samman mozzarella, basilika, pinjekärnor, soltorkade tomater och vitlök till täcket. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja, portvin och peppar