Sås portvin bacon recept

Sås till gås - Gåsmiddag del 1

Sås till gås - Gåsmiddag del 1

lingonsylt och också sherry eller portvinet. Födela bacon över. Ett sådant var på en sås som går att använda både för gås och kalkon (och kyckling)
Gratinerad kycklingfilé

Gratinerad kycklingfilé

Rör ut mjölet i grädden och vispa ner det i såsen. Smaka av med portvin, salt, peppar och soja. Vira baconskivor runtom dem
Skomakarlåda på utskuren biff, potatismos samt rödvinssås

Skomakarlåda på utskuren biff, potatismos samt rödvinssås

Koka ner portvin, rödvinet, vattnet och fonden med örterna och tomatpurén. En skomakarlåda är en skiva stekt biff som serveras med potatismos och sås, normalt sett serveras tillbehör i form av tärnad bacon och bitar av purjolök som läggs på biffen
A real turkey dinner

A real turkey dinner

Vår fågel serverades med gräddsås, ugnsrostad potatis och palsternacka, kokt blomkål, brysselkål+bacon, stekta smålökar och två sorters gelé
Örtdoftande älgstek

Örtdoftande älgstek

Såsen går bra att förbereda dagarna innan. Tillsätt portvin, låt vätskan koka in. Fräs bacon och kål i lite smör några minuter
Långkok på högrev

Långkok på högrev

Tillsätt portvinet och reducera såsen till hälften. 4 oxkinder a 200 g (högrev går lika bra)Jag hade 1,3 kg och ökade ingredienserna något i mängd Olja till stekningSalt och svartpeppar1 morot1 selleristjälk3 vitlöksklyftor3 sharlottenlökar1 tsk mortlade fänkålsfrön5 dl rödvin (jag hade en hel flaska 7,5 dl)Plus 5 dl extra för marinering kvällen innan4 kvistar rosmarin2 msk tomatpure 1 msk koncentrerad oxfond3 dl portvin1 tsk råsocker3 msk smörTill servering. PotatismosKokta haricot verts100 g tärnad bacon eller pancettaFärska örter såsom bladpersilja och timjanBörja med att putsa köttet och skära i lagom portionsbitar
Hjortytterfilé serverad med potatispuré

Hjortytterfilé serverad med potatispuré

PortvinsreduktionSkär sidfläsket i mindre tärningar. rökt sidfläsk, pancetta eller bacon i tärningar. ServeringMontera allting enligt eget önskemål, det ska vara relativt lite portvinsreduktion och jordärtskocksskum i förhållande till hjortfilén och potatispurén
Oxfilé med svamptopp

Oxfilé med svamptopp

Skala och hacka löken till såsen och fräs i smör någon minut. Fräs lök, svamp och bacon i smör. Sila såsen och koka upp den tillsammans med tranbär
Tournedos med potatisbollar

Tournedos med potatisbollar

Sås. Fräs den hackade löken någon minut, tillsätt hackat bacon, paprikan och äpplet. Vid servering Värm på såsen och klicka i smöret
Hemma hos: Sara

Hemma hos: Sara

Blanda ihop senapssåsen och klicka över salladen. Till efterrätt så drack vi portvin och åt biscotti med mascarpone
Lucia och en kycklingpaj!

Lucia och en kycklingpaj!

Pajen var av klassisk brittisk modell, det vill säga en massa mums täckt med smördeg (ännu mera mums) och serverad med sås och ärter
Fläskfilémedaljonger med portvinssås

Fläskfilémedaljonger med portvinssås

Rulla en skiva bacon runt varje fläskfilé. Tillsätt portvinet och låt såsen koka upp på nytt. Bryn matfettet till såsen i en kastrull