Späd med matlagningsgrädde och madeira. Rör om och koka upp såsen. Skär dem i mindre bitar och fräs dem under omrörning i en kastrull med lök och smält smör, tills smöret är genomskinligt
Förutom att det är gott så är det också mysigt att samlas runt grytan på den brinnande lågan och trevligt plockigt att spetsa godsaker på funduegafflar, koka i den mustiga buljongen, dippa i salt och nymalen svartpeppar och avnjuta tillsammans med goda såser
Eller blanda hårdkokta hackade ägg i en vegetarisk sås till pasta eller ris. Vad man kan göra med överblivna kalla, hårdkokta ägg är en fråga som kan vara aktuell i bl a påsktider
Lägg i resten av halvorna och ös medsåsen. Låt småputtra och smälta ihop till en simmig sås. Allra godast är det med färska persikor, men det går rätt bra med konserverade också
I den andra tillsätts chilisås och denna smaksätts med tabasco. Att dippa den nytillagade biten i flingsalt och nymald svartpeppar är ett måste, liksom några goda såser till, t ex enligt recept nedan
Medan köttet steker gör du såsen och förbereder de övriga tillbehören. Här har det fått sällskap av ugnsrostad gul lök, gröna bönor även kallade Haricots Verts och en mustig trattkantarellsås
Smaksätt med några droppar sherry, lite timjan, salt och peppar. Några droppar sherry. Tournedoserna kan förberedas och slås in i smördeg i god tid, såsen kan förberedas och monteras med smör precis innan serveringen
Svamp- och parmafyllda rulader medmadeirasås, dijonmos och gurknystan. Lägg upp på tallrikar medsås och dijonmos, gör små nystan av avrunnen gurka med en gaffel och lägg intill
Tagliatelle medtrattkantarellsås uppiffad med vårlök (eller höstlök så här års, kanske) eller trattkantarellsås smaksatt medsherry, madeira eller cognac till en härlig stek – såsom hjortstek, kalvstek, rostbiff eller helstekt entrecôte