BakgrundChaga (Inonotus obliquus), eller Sprängticka som den också heter, kallas i Sibirien "Odödlighetens svamp", "Gåvan från Gudarna" eller "Gåvan från Himlen"
Med all den underbara svampen som vi plockade i höstas så börjar vi med att göra en soppa och vilken soppa sen, helt fantastiskt underbart god, till den så gjorde vi lite LCHF krutonger på lågkolhydratsvis, kämpegott
4 400 g kycklingfärs 15 cm baguette 1 äggula 2 msk ströbröd 4 1/2 msk mjölk 2 msk olivolja 1/2 tsk salt ev citronklyftor och dill till garnering Svampsås 1 gul lök 400 g svamp (t ex karl-johan, kantareller eller champinjoner) 1 msk smör 1 msk olivolja 2 dl lätt crème fraiche eller rysk yoghurt (17 %) 2 msk hackad dill 1/2 tsk salt 1 krm peppar Till servering kokt potatis grönsallad Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Råstekta potatisrösti och någon sorts polsk stekost (som jag bytt ut mot halloumi – funkar perfekt) och sedan en mustig och senapskryddad svampstuvning, lite lik den i en rysk biff stroganoff
Där kan ni även läsa vad det är för skillnad mellan Turkisk, Grekisk och Rysk yoghurt om ni inte visste det (det visste i varje fall inte jag i början)
rysk pirog/paj med kyckling- och svampfyllning. svamp (jag tog portabello). Till dagens middag har jag gjort en gammal rysk maträtt som man brukat äta vi juletid i den gamla tsar-Ryssland