torkad dill. När vi var i Riga brukade vi passa på att äta på en restaurang som serverade pelmeni, vilket man kan säga är en rysk variant av fylld pasta
Receptet skrev jag av från en rysk kokbok som jag lånade på biblioteket för många år sedan (receptet nedan är min version av det ursprungliga receptet)
Lägg ner fisken i en ugnsfast form tillsammans med dillkvistarna. Finhacka dillen. 1 knippe dillstjälkar. 1/2 dl rysk yoghurt (går bra med turkisk också). 1 knippe dill. 1 knippe dill
4 400 g kycklingfärs 15 cm baguette 1 äggula 2 msk ströbröd 4 1/2 msk mjölk 2 msk olivolja 1/2 tsk salt ev citronklyftor och dill till garnering Svampsås 1 gul lök 400 g svamp (t ex karl-johan, kantareller eller champinjoner) 1 msk smör 1 msk olivolja 2 dl lätt crème fraiche eller rysk yoghurt (17 %) 2 msk hackad dill 1/2 tsk salt 1 krm peppar Till servering kokt potatis grönsallad Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
120 g smetana (42% fett, jag hittade endast rysk yoghurt med 17% fett som ersättare, man kan även ersätta med creme fraiche men smetana blir nog godast, finns på störe ICA. 1 msk hackad färsk dill. Dekorera med 3 kokta ägg, färsk dill och en halv finhackad rödlök. 120 g smetana (42% fett, jag hittade endast rysk yoghurt med 17% fett som ersättare, man kan även ersätta med creme fraiche men smetana blir nog godast, finns på störe ICA. 1 msk hackad färsk dill. Grädda i ugnen 220 grader i 25-30 min Dekorera med 3 kokta ägg, färsk dill och en halv finhackad rödlök
Lägg resterande dill i en skål, rör ner rysk yoghurt, pressa i en vitlöksklyfta och lite salt. Kryddiga järpar serverade med fänkålssallad, bulgur och dillyoghurt
Det här är inte en rysk variant utan snarare en cross over rysk, svensk, medelhav kombination. Den är inte lika söt som originalet är utan mycket mera fräsch med syran från tomaterna och kryddigheten från dillcremén