Jag hade köpt en riktigt liten, nätad fläsklägg, men de hela med ben är godare. Höstmat Nu när det rödgula hösttäcket lägger sig mer och mer över oss, är det gott med rejäl Husmanskost
Den fick koka riktigt länge, så köttet lossnade från benet. Då blir även ett grisben mycket mört. 1 kg rimmad Fläsklägg med ben. 1 kg rimmad Fläsklägg med ben
4 ca 2 1/2 kg rimmat fläsklägg med ben 20 kryddpepparkorn 4 lagerblad Rotmos 4 morötter 1 stor kålrot 600 g potatis kokspad från fläskläggen 1 1/2 msk sirap salt och peppar Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Fläsklägg är grisens övre bendel, framlägg eller baklägg, dvs. Kokt rimmat fläsklägg – saftigt mört och helt underbart smakrikt långkokt fläskkött som tillsammans med rotmos är typisk svensk husmanskost när den är som bäst
Nej vet ni vad, nu är det dags för lite husmanskost av den gamla hederliga sorten här i köket, närmare bestämt oxbringa som rimmats och kokts för att serveras med kokta pantoffler och pipparrotssås
)Kokt fläsklägg1 kg rimmad fläsklägg (utan ben - men köp helst med ben och lägg på lite på vikten - du får godare buljong då)2 morötter1 gul lök1 lagerblad5 kryddpepparkorn5 vitpepparkornSkala morötter och lök och dela i mindre bitar
Confiterad fläsksida (för fyra)800-1000 g fläsksida utan ben, med svål3/4 dl havssalten näve färsk timjamen näve färsk rosmarinca 1 kg ankfett eller 1,5-2 liter rapsolja (själv använde jag rapsolja)Mortla salt och örter eller kör i en kryddmixer till en sörjaMassera örtsaltet i fläsksidan och låt vila i kylskåpet i ca 4-5 hLägg ugnen på 90 graderSkölj fläsksidan ifrån saltet, torka väl med hushållspapperLägg fläsksidan i en ugnsform, häll på fettet så det täcker hela skapelsenLägg formen i ugnen för ca 10-12 h (täck med folie)Ta ut fläsksidan ur formen och lägg på ett fat och avkylasNär köttet är avkylt kan du täcka det med folie och lägga på en tyngd så köttet pressas ihop, den är lättare att skära då