Det kan väl knappast finnas något godare än nybakta lussekatter och ett glas mjölk. Det här med att vi inte hann med lussekatterna under helgen gjorde att jag idag vid 16-tiden drog igång storbak med Aramis. Lussekatter ca 30 st. Baka sedan ut sina lussekatter/sniglar/gubbar ja vad du nu känner för, lägg på en plåt med bakplåtspapper, sätt i russin och låt jäsa i 30 minuter till
Idag har jag och Amanda bakat riktiga goda och saftigalussekatter. Eftersom jag inte tycker att russinen är någon höjdare i lussekatterna så valde jag att byta ut dem mot andra godsaker
Vanligtvis brukar jag använda mig att ett recept med kesella vilket ger saftiga bullar men till mitt senaste bak bytte jag ut kesellan mot ägg samt mer smör (riktigt smör, jag använder aldrig margarin) i degen
Jag använder alltid kesella i degen för då blir bullarna saftigare och inte så torra. Fyrkantiga lussebullar i all ära men jag måste ändå göra några riktiga kusar
Och skippa kvargen - hemligheten bakom riktigtsaftiga lussebullar är att inte göra degen för torr. Det bakades surdegsbröd, pepparkaksdeg, saffransfudge med pistagenötter, tryffel med calvadoscreme & chili, rocky road och fantastiska lussekatter
Detta receptet kommer ursprungligen från Allt om mat men jag har ändrat lite, bland annat så smälter jag inte smöret utan låter det vara rumsvarmt, lussebullarna blir då riktigtsaftiga och goda
De jäser upp riktigt mycket och blir simsalabim jämna, fluffiga och fina efter gräddning. Skär av en bit deg för varje lussekatt och rulla/dra ut så det blir en remsa som du sedan rullar ihop åt vardera håll i varje kant – till klassiska lussekatter
Den här gången använde jag bakprotein i degen och lussekatterna blev riktigt fluffiga och fina. Se till att blötlägga russinen i varma vatten några minuter innan du stoppar den i degen, på så sätt blir russinet saftiga och inte hårda