Vi bodde i Jämtland när Tjernobyl-katastrofen inträffade och jag kommer så väl ihåg att vi inte fick äta några bär eller svampar, eller renkött, på många år efter det
Började vårens renköttsresa med att göra köttbullar på renfärs. Sås på rödgul trumpetsvamp. Originalreceptet innehåller enbär men jag tog bort dessa när jag gjorde köttbullarna på ren då jag ville känna smaken av renkött
Fräs renköttet i två omgångar (annars sänks temperaturen och köttet blir kokt). När löken börjar få färg tar du upp lök och svamp ur grytan och lägger i en skål
Produkterna som lanseras är långkokt hjortkött, långkokt älgkött och långkokt renkött. Mört mycket välsmakande hjortkött som bara föll i sär, stekt svamp, rökig majonäs med himmelsk sälta och tuggmotstånd från sidfläsket, krispig syrad rödlök, fluffigt grillat briochebröd – vi blev helvilda av lycka
Renkött är förstås också en favorit då familjen Hagberg spenderat mycket tid i Jämtlandsfjällen där renklämmor och rökt renkött är en naturlig del av lunchen
Nu går det inte mig veterligen att få tag i färskt renkött i mina hemtrakter men det frysta var ok också även om jag inte kan säga att jag tycker att ren är godare än tex nötkött