Soppa med sötpotatis och rödbetor (mjölkfri). Den här gången blev det dock inte gulaschsoppa utan jag gjorde en currydoftande blomkålssoppa med röda linser som jag serverade tillsammans med ett par skivor rökt renkött, som inköptes när jag var på mässa förra veckan
Renkött är förstås också en favorit då familjen Hagberg spenderat mycket tid i Jämtlandsfjällen där renklämmor och rökt renkött är en naturlig del av lunchen
Ha inte för mycket ris i förhållande till renkött. Servera medrödbetorna och lingonsriracha. Gari på rödbeta (Picklad rödbeta) Skala rödbetorna och dela sedan på mitten
Med inspiration från de åtta samiska årstiderna och inslag av svensk matkultur fick gästerna under VIP-kvällar bland annat uppleva smaken av norrsken i form av björkskottsgranité, isfiske i fjällen med rödingtartar, den norrländska våren med mousserande sav och lufttorkat renkött
Den gångna veckan har den nationella mat-tema-veckan med temat renkött firats i Finland. Mat-tema-veckan "renkött" föll påpassligt in i den höstliga ren-skiljnings (rarknings) säsongen
Nu går det inte mig veterligen att få tag i färskt renkött i mina hemtrakter men det frysta var ok också även om jag inte kan säga att jag tycker att ren är godare än tex nötkött
Första rätten var rökt renkött som serverades med ett mousserande vin gjort på björksav. Fick till och med styra om lite middagsplaner, men det löste sig snabbt och lätt
Ta ut renköttet från ugnen och skär upp filén i bitar. Börja med jordärtskockspurén. Stek i smör med krossad vitlöksklyfta och timjan tills köttet fått färg
Det går ofta att få tag på om man är intresserad, det går även att beställa renkött från slakten, det finns producenter som levererar direkt till Stokholmsområdet