Reninnerfilé får sällskap av ragu på linser med jordärtskockor och bladspenat, sötpotatisemulsion, snabbpicklad schalottenlök och svarta vinbär, kryddstekt puffad quinoa och en svartvinbärsdoftande rödvinssky
Häll rödvinet i pannan där du stekt renfilen och låt det små-puttra i en liten stund. Putsa bort den vita hinnan från renfilen om det inte redan ärgjort och torka därefter av filen med hushållspapper
Det här momentet kan göras strax före serveringen eller i samband med stekningen av själva renfilen. 1 dl rödvin. Stek renfilen i pannan 2 minuter per sida, salta dem ytterst lätt, tag dem upp och lägg i folie för ett par minuter, eller just så länge som det tar för dig att montera allt det andra färdigt på tallrikarna. 1 dl rödvin
Sås- Fräs hälften av löken i olja och häll i på fyra dl rödvin och buljongen. Dela steken i två stora bitar, pensla köttet med olja och låt dem sedan ligga framme så de blir rumstempererade
Skiva renfilen i lagom tunna skivor och fördela skivorna jämt på varje tallrik och frappera med en klick av såsen över, servera allting tillsammans med potatisen och rotsakerna
Anette Merete Langeland med rätten Anettes Fjellrosa, Jan Ivar Nykvist, Butikschef på Mathallens butik Stangeriet med rätten Lihkku Beivvin, och jag som Kökschef från den Finländska Ambassaden i Oslo med rätten smördegsinbakad renfile, rotsakspytt och rödvinssås
Tag 6 st tomater, lagom till 4 portioner, lägg dem i en kastrull samman med 3 dl vatten, 1 dl rödvin, 1 tsk salt, 1 tsk finskuren färsk basilika, några kvistar färsk timjam och några varv ur peppar-kvarnen, låt koka tills tomaterna spricker i skalet och nästan kokat sönder, mixa allting i mixer och sila soppan. 1 dl rödvin