Att äta röktflundra hör verkligen till sommarens upplevelser vid Östersjön. Det vill bara till att låta den heta grillkolen skjutas åt ena sidan i grillen så att fisken inte blir grillad istället för rökt
Ett riktigt bjudrecept är att linda in flundrorna (eller för den delen spättafiléerna om du har lättare att få tag på det) i rökt lax och servera med potatis och vitvinssås
Detta resulterade att vi alltid kom tillbaka till båten med någon fisk, gädda, abborre, flundra mfl. Lördagar innebär en massa rutiner, lördagsgodis skall inhandlas, ring så spelar vi på radion och grillen skall tändas
Rökt fisk hör sommaren till och med oss hem från Öland hade vi härliga rökta flundror. Jag äter flundra med citronklyftor, pepparrotskräm, blandad sallad och egen nypotatis
) med nyröktflundra som gäller. Att ha semestrat på samma ställe varje sommar de senaste 45 åren - dessutom med samma vänner varje år - är en speciell känsla
MenyCreme NinonLaxtartar med vaniljsmakBlinier med tillbehörChévresnittarSnittar med hamburgerkött på en bädd av pepparrotscrémeAvocadomousse med räkorGratinerad hummerFlundra med ärtvisp och skummig champagnesåsOstbrickaÄpplegranitéAnanas i geléJordgubbsparfaitHallontryffelDryckChampagne Thiénot Brut, halvflaska, 149 kr på Viking LineChampagne Drappier Carte d`Or, halvflaska, 130 kr på Viking LineChampagne Pol Roger Brut Réserve, halvflaska, 199 kr på SystembolagetCrème NinonHäll 500 g gröna ärtor i en kastrull innehållande 8 dl vatten, 2 hönsbuljongtärningar och 0,5 dl torr sherry. Laxtartar med vaniljsmakFinhacka 400 g laxfilé och 150 g kallrökt lax. Servera med gräddfil, kalixrom, regnbågsrom (båda var suveränt goda), 300 g rökt lax i skivor, 1 finhackad rödlökSnittar med chévreChevretoast med honung4 st skivor rostbröd, bortskurna kanter och skuren i trekanter200 g chevreost, skuren i 1 cm tjocka skivorhonungtimjanSätt ugnen på 150 grader Celsius. Flundra med ärtvisp och skummig champagnesåsVänd 1 kg flundra i 3 msk vetemjöl. 150 g kallrökt lax. 300 g rökt lax i skivor
Mest nöjda blev vi med Kårehamn, som i och för sig också var lite för stort och mest sålde västkustfisk, men höll god kvalitet och även erbjöd väldigt goda strömmingsmackor och röktflundra
Röktflundra/rödspätta/piggvar med färskpotatis och farfars gräslöksås, och till efterrätt var det resterna från frukosttårtan - gräddtårta med egenplockade bär
250 g skinnfri flundrafilé. Skölj fiskfiléerna, torka av dem och skär på tvären i 3 cm breda skivor. Skölj kräftorna i ett durkslag i kallt vatten, torka av dem