Häll upp på flaska, servera varm eller kall till glass, frukt, eller bakverk. Alltså, chokladsås i all ära men det finns nog inget jag tycker är så gott som en söt, mustig rödvinssås till glassen
Tillagade oxfilé med hasselbackspotatis och till det en gudomlig rödvinssås. Rödvinssås. Detta runt 60° för genomstekt kött skall köttet vara varmare än 65°
Med facit i hand lite torrt, en rödvinssås hade suttit fint till, men gott ändå. Det blev helstekt fläskfilé i ugnen med hasselnötspotatis och varm salladskål, smaksatt med citron och timjan
Blanka av såsen genom att vispa i en klick rumsvarmt smör i taget. Även den ger viss sötma och fyllighet, men använd aldrig socker eller balsamvinäger i en äkta rödvinssås – det blir vare sig bra eller är “rätt”, vitsen är att det starka reducerandet ska plocka fram alla smaker och erforderlig sötma
Krydda med salt och peppar och håll varm till servering. Rödvinssås. Gör rödvinssåsen. Ta ut ur ugnen och låt vila på en varm plats i 10 minuter innan du skär i skivor och serverar med sås och gratäng. Rödvinssås4 dl rött vin 2 dl portvin 2,5 dl kycklingbuljong havssalt svartpeppar
Lite ben, puts och diverse kött från lamm som inte kan användas annat än till fond hade lagts i den lilla barnkokarkitteln i gjutjärn och fräste nu i högan sky och skulle snart få utgöra huvudrollen i det som skulle bli rödvinssåsen