Rödvinssås trattkantareller recept

Hjortfilé med svampduchesse och rödvinssås

Hjortfilé med svampduchesse och rödvinssås

Svampduchesse750 g mandelpotatis 300 g trattkantareller 2 msk smör 1,5 dl grädde 2 äggula salt peppar. Rödvinssås5 klyfta vitlök, skalade 0,5 dl körsbärsmarmelad 0,5 dl kalvfond (koncenterade) 2 dl rött vin 1 dl vatten 0,5 dl steksky
Vildsvinskarré med rödvinssås

Vildsvinskarré med rödvinssås

Om du varit ute i svampskogen är det gott med stekta kantareller eller trattkantareller. Rödvinssås. Gör under tiden rödvinssåsen
Hjortfilé med kantarellrisotto, grönkålspuré & rödvinssky

Hjortfilé med kantarellrisotto, grönkålspuré & rödvinssky

Även den ger viss sötma och fyllighet, men använd aldrig socker eller balsamvinäger i en äkta rödvinssås – det blir vare sig bra eller är “rätt”, vitsen är att det starka reducerandet ska plocka fram alla smaker och erforderlig sötma

Rocky Road Kladdkaka

Till det en riktigt nerkokt rödvinssås och en mandelpotatisgratäng med trattkantareller. I dag har vi firat jul för sista gången i år
Världens bästa rödvinssås

Världens bästa rödvinssås

1 näve torkad svamp, exempelvis karljohan eller trattkantareller. Gör så här. Lägg svampen i blöt en halvtimma
Lyx midda ...

Lyx midda ...

Servera köttet med rödvinssås, tillbehör samt en portionsform med lyxmos per person. Rödvinssås. Helstekt oxfilé 800 gr oxfile av god kvalitet (gärna färsk från köttcharken)2 tsk salt1 tsk pepparRödvinssås6 st vitlöksklyftor, rostade3 msk socker3 msk tomatpuré5 msk kalvfond5 msk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)5 dl rött vin (12174 Hidden rock )ev spär du såsen med LITE köttsaft från ugnsfatet ( ger bra smak )Lyxmos1 kg potatis, King Edward2. 5 dl het mjölk2-3 tsk salt1 tsk vitpepparTillbehör80 g trattkantareller, torkadesmörflingsalt2 st morötter, i tunna stavar3-4 tsk timjan, färsk, finhackad1 st vitlöksklyftaHelstekt oxfiléStek köttet i smör runt om, salta och peppra. RödvinssåsRosta hel vitlök i ugnen på 220 grader, låt svalna. 80 g trattkantareller
Lucka 10: Snabbvariant på Nobelmiddagen

Lucka 10: Snabbvariant på Nobelmiddagen

Plattfisk med svamp, palsternacka och rödvinssås, buljongkokt morot, serverat med örtpotatis med citronsmör och sallad800 g plattfisk, det du får tag på exempelvis fryst rödspetta går braSvamp, torkade trattkantareller 2 palsternackor1 hackad charlottenlök eller 1/2 gul lök, hackad1/2 dl vetemjölEtt par matskedar smör- Blötlägg trattkantarellerna i en halvtimme så att vattnet precis täcker dem- Sila av vattnet och spara- Skala och skär palsternackorna i smala stänger- Fräs trattisar med lök i smör tills vattnet gått bort och du får en liten yta, låt kallna- Lägg smeten mellan två filér och tryck ihop, vänd dem i mjöl- Lägg fisken på en bädd av palsternackor- Baka i ugn 170 grader till 45 grader i innertemperatur på 35 grader- Ta ut fiskarna, låt palsternackan stå kvar tills den är gyllenbrun- Stek snabbt i smör så att de får en ytaBuljongkokt morot4 små morötter1 bit rotselleri1 lökBladpersiljaTimjanLagerbladVitlöksklyftaRåsocker och salt- Skala morötterna och lägg dem i en kastrull med rotselleri, lök, timjan, lagerblad och vitlök.  Salladsblandning, ekoligisk färdigsköljd (= fint och mindre tid)RödvinssåsPortvinRött vin av fruktig sortTrattisvattenSchalottenlökMorotRotselleriArrowrot (vetemjöl)Salt1-2 klickar smör- Rosta schalottenlök och morot i kastrullen tills löken börjar få färg

Ännu en bokklubbsmiddag

Vi åt långlagad löksoppa med timjan och gruèrekrutonger, helstekt vildsvinsytterfilé med rödvinssås och stekta trattkantareller

Jägarfruns köttgryta

Rödvinssåsen kan bättras på med 1-2 msk äkta soja för vackrare färg. 12-15 färska champinjoner eller ½ liter trattkantareller