Även den ger viss sötma och fyllighet, men använd aldrig socker eller balsamvinäger i en äkta rödvinssås – det blir vare sig bra eller är “rätt”, vitsen är att det starka reducerandet ska plocka fram alla smaker och erforderlig sötma
Rödvinssås. 1,5 dl torkade trattkantareller. 1,5 dl torkade trattkantareller. Vi hade en hemmakväll själva igår och i frysen väntade en älgfilé som ändå inte räckte till med än två personer
trattkantareller (motsvarande ca1 plastmugg förvällda). Dela steken i två stora bitar, pensla köttet med olja och låt dem sedan ligga framme så de blir rumstempererade
Servera köttet med rödvinssås, tillbehör samt en portionsform med lyxmos per person. Rödvinssås. Helstekt oxfilé 800 gr oxfile av god kvalitet (gärna färsk från köttcharken)2 tsk salt1 tsk pepparRödvinssås6 st vitlöksklyftor, rostade3 msk socker3 msk tomatpuré5 msk kalvfond5 msk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)5 dl rött vin (12174 Hidden rock )ev spär du såsen med LITE köttsaft från ugnsfatet ( ger bra smak )Lyxmos1 kg potatis, King Edward2. 5 dl het mjölk2-3 tsk salt1 tsk vitpepparTillbehör80 g trattkantareller, torkadesmörflingsalt2 st morötter, i tunna stavar3-4 tsk timjan, färsk, finhackad1 st vitlöksklyftaHelstekt oxfiléStek köttet i smör runt om, salta och peppra. RödvinssåsRosta hel vitlök i ugnen på 220 grader, låt svalna. 80 g trattkantareller
Plattfisk med svamp, palsternacka och rödvinssås, buljongkokt morot, serverat med örtpotatis med citronsmör och sallad800 g plattfisk, det du får tag på exempelvis fryst rödspetta går braSvamp, torkade trattkantareller 2 palsternackor1 hackad charlottenlök eller 1/2 gul lök, hackad1/2 dl vetemjölEtt par matskedar smör- Blötlägg trattkantarellerna i en halvtimme så att vattnet precis täcker dem- Sila av vattnet och spara- Skala och skär palsternackorna i smala stänger- Fräs trattisar med lök i smör tills vattnet gått bort och du får en liten yta, låt kallna- Lägg smeten mellan två filér och tryck ihop, vänd dem i mjöl- Lägg fisken på en bädd av palsternackor- Baka i ugn 170 grader till 45 grader i innertemperatur på 35 grader- Ta ut fiskarna, låt palsternackan stå kvar tills den är gyllenbrun- Stek snabbt i smör så att de får en ytaBuljongkokt morot4 små morötter1 bit rotselleri1 lökBladpersiljaTimjanLagerbladVitlöksklyftaRåsocker och salt- Skala morötterna och lägg dem i en kastrull med rotselleri, lök, timjan, lagerblad och vitlök. Salladsblandning, ekoligisk färdigsköljd (= fint och mindre tid)RödvinssåsPortvinRött vin av fruktig sortTrattisvattenSchalottenlökMorotRotselleriArrowrot (vetemjöl)Salt1-2 klickar smör- Rosta schalottenlök och morot i kastrullen tills löken börjar få färg