Väl hemkommen ifrån jobbet på fredagskvällen var det hög tid att ta ut min sista skinka ifrån höstens skjutna rådjur (se ”Rådjur till Råvara”) ur frysen
Dela sparrisen i fyra knippen, linda en skiva skinka kring varje knippe. Men först ska receptet väljas ut och som svensk finalist tävla inför en jury i en deltävling i Paris… Jag valde att komponera min huvudrätt till Organic Cabernet sauvignon carmenere, ett ekologiskt vin som passar till lamm och nöt, eftersom vinet är ekologiskt har jag valt att köra i samma spår med lokalproducerat ekologiskt lammkött, ägg från hönorna på min brors gård och resten inköpt på saluhall, allt självfallet ekologiskt, rödvinssåsen gjordes även den på samma vin så smakerna gifter sig perfekt
Potatiskaka är något jag och Katja tycker är jättegott, ibland serverar vi enbart potatiskaka till middag och då fyller i den också med skinka, och serverar en med en sallad till
Vi börjar med en varmrätt som vi satte i oss igår, fläskfilé med gratinerad potatismos och rödvinssås, som genast kändes värd en plats på listan över förslag på nyårsmenyn
Till köttet serverades en fräsch sallad med bland annat grantäppel och valnötter i samt krämig potatisgratäng, focaccia och en ljuvlig rödvinssås smaksatt med både chili och mörk choklad
Till detta serverades potatis- och jordärtskocksgratäng, små grönsaksknyten samt rödvinssås (som dock inte hade hunnit komma på tallriken vid fototagning)