Det innebär att frysen är full av bär, svamp och en massa andra godsaker. Ett paket kantareller från Hälsingeskogarna och ett par deciliter vita vinbär från en radhusträdgård i Uppsala
• C (svarta vinbär, nyponsoppa, persilja, pepparrot, gul paprika, kiwi). Bra mot virus, bakterier, svamp och parasiter, är immunstärkande och mjältstimulerande
I fjol gjorde jag ett recept till det vita vinet men i år valde jag det goda röda vinet istället. Jag använde shiitakesvamp eftersom den är god men även för att den odlas på Mjölkuddsberget i Luleå inte långt ifrån där jag bor
Matchningen mellan mat och vin visade sig utmärkt, de röda skogsbärstonerna framträder tydligare tillsammans med ett inslag av jordgubbar, samtidigt som tanninerna mjukas upp och binder upp matens krämighet, svampen och jordigheten plockar upp varandra och syrligheten från smetanan hittar vinbären och körsbären
Man kan krydda med precis vad som helst, använd fantasinSallad med både melon och rödavinbär, mums. Självklart har jag fyllt min kyl med goda tillbehör, lingonsylt, gurkor, chutney, svamp mm
Det finns en snygg syrlighet med röda och svarta vinbär, en fin fruktighet med plommon och röda äpplen samt en ganska lång eftersmak med en aning kärnbeska, svartpeppar och örter – timjan & rosmarin (eller är det maten som slår igenom)
Kvällen började med en jordärtsskockssoppa som hälldes på dekorerade tallrikar bestående av rökt lax, strimlad rödkål, blomkål,dill, krasse och kryddade brödsmulor ackompanjerat med Piper Heidsecks röda Champagne