Mät råsaften och tillsätt ca 1 kg socker till varje liter, mindre, 8-9 hg, om det är söta bär (t. 1 Använder man bär, särskilt vinbär, som inte är riktigt mogna geléar sig saften
Ta fram och drick råsaften som den är – rena hälsobomben, eller sockra och späd med vatten. När jag var på Nordvik sist fick jag tips av en annan kursdeltagare om att aronia är gott till rårörd saft
Blev sådär tyckte jag så jag hade även i råsaft från äpplen. När det va klart kokade jag upp saften med 3 dl florsukrin och 3 tsk citronsyra. Så 1 flaska med 2/4 fläserbärssaft, 1/4 råsaft av äpple och 1/4 vatten blev bra mått
Vilket blev riktigt trevligt, aroniabärets lite torra kvaliteter och och relativt kraftiga lite syrliga smak gav en snygg drink (däremot skulle man vid en bjudning ha silat saften först)
Blanda den avrunna saften med socker och citronsyra (mängden socker beror på hur mycket råsaft man lyckas få ut av bären – jag räknar med fem deciliter socker till en liter saft ungefär) och koka upp alltsammans i en ren kastrull
Mosa lingonen ordentligt med en sked eller ballongvisp så att all saft tas tillvara. Häll tillbaka den avrunna saften i en ren kastrull och värm den igen
Rör sen i socker beroende på hur mång liter råsaft det blir. Ni som undrar var sommaren tog vägen så kan det var så att jag har paketerat den i flaskor och förslutit till dagar då jag känner för att ligga i en park, bada i havet, äta lunch i solen och svalka mig med ett glas härlig rårörd jordgubbsaft
Sila av i silduk och mät upp råsaften. Skumma noga och häll saften på väl rengjorda och varma flaskor. Koka saft och socker på svag värme ca 15 minuter. 6-7 dl strösocker per liter avrunnen råsaft