Ta fram och drick råsaften som den är – rena hälsobomben, eller sockra och späd med vatten. Snabbplockade är de och dubbelt så nyttiga som blåbär, så jag måste bara prova om de går att göra något gott av dem
Krossa bären, (de behöver inte repas), enklast med händerna eller en mosstöt. Mät råsaften och tillsätt ca 1 kg socker till varje liter, mindre, 8-9 hg, om det är söta bär (t. 1 Använder man bär, särskilt vinbär, som inte är riktigt mogna geléar sig saften. 2 Att man sätter till atamonen i första skedet beror på att risken för jäsning är störst när man har bären med. 3 l bär (mogna)
Blanda den avrunna saften med socker och citronsyra (mängden socker beror på hur mycket råsaft man lyckas få ut av bären – jag räknar med fem deciliter socker till en liter saft ungefär) och koka upp alltsammans i en ren kastrull
Torkat, frusit in, gjort marmelad, björnbär och rönnbärssylt, rönnbärsgelé, kvass med rönnbär, smaksatt min kombucha med rönnbär och till sist råsaft med rönnbär och gröna druvor
Isomaltulos består av en glukos- och en fruktosmolekyl, men denna naturliga sammansättning förstörs vid raffinering och kristallisering av råsaften från sockerrör
Koka upp och låt blandningen sjuda medan bären mjuknar. Blanda ner sockret (sockermängden kan variera beroende på hur mycket saft du får ut – jag räknar ungefär 5 dl socker till en liter råsaft) lite i taget tills det löst sig och ge saften ett kort uppkok till
Förövrigt köpte jag mig en råsaft centrifug här om dagen, om det var en tävling att köpa mest onödiga saker, så skulle jag nog iallafall komma till final
Råsaft är juice som har pressats i en råsaftscentrifug och inte har några tillsatser. Jo, blåbär är verkligen en hälsoprodukt som vi i Sverige har den stora glädjen (och lyxen) att kunna plocka färska från skogen
råsaft. bär. Helt bovete, mandelmjölk, bär och mandlar, ja där har ni min frukost. Servera gröten med mandelmjölk/ valfri växtmjölk, bär, frön och nötter
Det är valfritt att sila bort skal och kärnor och jäsa vidare med råsaften. Sommelier innebär en som jobbar med viner fick jag lära mig av en av gästerna som driver instgramkontot @godasmaker