4 1/2 dl rågsikt. 1 1/2 dl vetegroddar. 4 1/2 dl rågsikt. 1 1/2 dl vetegroddar. Som jag har längtat efter jul, ledighet, Umeå och att träffa familj & vänner
Dock mixtrade jag lite med receptet och ersatte 2 dl rågflingor med drygt 1 dl havregryn och 1 dl vetegroddar Ingredienser till ca 20 st 50g smör eller margarin 1 paket jäst 5 dl vatten (37°C) 2 msk mörk baksirap (funkar med vanlig sitap eller strösocker också - man tar vad man har) 1½ tsk salt 10 dl rågsikt 1 dl havregryn (drygt) 1 dl vetegroddar Gör så här Smula jästen i en bunke Värm vattnet till fingervarmt och häll det i bunken, rör tills jästen löser sig Klicka i smöret (går bäst om det är rumsvarmt eller värms i mikron några sekunder) Tillsätt sirap och salt, gryn och groddar, blanda och låt svälla lite Tillsätt rågsikten och kör i matberedare ca 3 min tills degen ser jämn och smidig ut, den ska vara ganska kladdig. Låt jäsa i bunken ca 30 min Smörj och mjöla en långpanna Häll den jästa degen i långpannan och platta ut den med slickepott eller mjölade handflator Nagga degen och skåra 20 rutor med mjölad kniv Strö gärna över lite vetegroddar eller frön som dekoration Låt jäsa 30-40 min Värm ugnen till 225°C Grädda bröden mitt i ugnen 15-20 min Låt svalna på galler, bryt sedan isär bröden och njut. 2 dl rågflingor med drygt 1 dl havregryn och 1 dl vetegroddar Ingredienser till ca 20 st 50g smör eller margarin. 10 dl rågsikt. 1 dl vetegroddar Gör så här Smula jästen i en bunke Värm vattnet till fingervarmt och häll det i bunken, rör tills jästen löser sig Klicka i smöret
2 dl grovt fint rågmjöl eller rågsikt. 2 dl Vetegroddar. Obs. sätts in i kall ugn. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunka, även Bikabonatet, för att det ska bli jämt blandat
2 msk vetegroddar. 1,5 dl rågsikt. 2 msk vetegroddar. 1,5 dl rågsikt. När jag var liten åt jag ALLTID rostad Skogaholmslimpa med smör och en klick Kalles kaviar när jag kom hem från skolan