Rågbröd med surdeg recept

Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

Jämna till ytan på bröden med en slev. Mät alltid med termometer, kärntemperatur på brödet skall vara 98°C. Pensla skorpan 3-4 gånger med vatten under tiden. 200 g rågsurdeg
Finskt rågbröd med surdeg

Finskt rågbröd med surdeg

Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar. Värm ugnen till 250C, spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta precis innan bröden sätts in. 125 g rågsurdeg
Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

Det här danska rågbrödetmedsurdeg är ett saftigt bröd med mycket tuggmotstånd. Jag var lite orolig över om brödet skulle bli bra eller inte, eftersom det är ett ganska tungt bröd som endast innehåller surdeg som jäsmedel, men det blev förvånansvärt bra
Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

Bakade ett mycket gott danskt rågbrödmed öl igår, första gången jag bakar med öl och jag var rädd att brödet skulle smaka öl då jag absolut inte gillar öl, men brödet tog inte alls smak av ölet, himla mumsigt blev det i alla fall
Rågbröd med surdeg och massa goda frön

Rågbröd med surdeg och massa goda frön

Jag var lite sugen på att försöka mig på ett rågbrödmed lite frön och rågkross och insåg med förtjusning att jag lyckades ganska bra
Lätt rågbröd med surdeg

Lätt rågbröd med surdeg

Lite jobb för mig den här veckan så jag har fått massor av tid med Nobelle i stället. Nä nog pratat om det och i stället till ett gott surdegsbröd
Rågbröd med surdeg

Rågbröd med surdeg

Det är ett jättegott rågbrödmed knaprig skorpa. Min man älskar bröd med knaprig skorpa så detta bröd brukar inte räcka speciellt länge här hos oss
Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

230g surdegsgrund av vete (eller råg). 15g flingsaltHa ner rågmjöl, vetemjöl, surdegsgrund och vatten i bunken till en hushållsassistent. Täck formarna med en handduk och låt jäsa under natten (cirka 6–8 timmar beroende på innetemperatur)
Rågbröd med surdeg

Rågbröd med surdeg

Fantastiskt gott tillsammans med jordgubbsmarmelad. Brödet innehåller en gnutta jäst som hjälper surdegen att ta fart
Rågbröd med surdeg

Rågbröd med surdeg

Blanda ljummet vatten med salt, frön och nötter. Häll i surdegen när du känner att vattnet är svalare än fingervarmt
Rågbröd med surdeg

Rågbröd med surdeg

Många avstår från att baka medsurdeg för att det verkar svårt, men det är det inte. Täck med plastfolie så att det är ordentligt tätt och låt stå över natten

Danskt rågbröd med surdeg

Rör ut grundsurdegenmed. Pensla brödet med vatten. Prova med. Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och
Rågbröd på surdeg

Rågbröd på surdeg

Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg. Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg
Danskt rågbröd

Danskt rågbröd

(* Använd med fördel din kallla surdeg direkt från dvalan i kylen (detta tycker jag ger en finare syra till brödet) men om du skulle ha för lite i burken, eller om den redan är framtagen och förfriskad, går det såklart bra det med, men minska då på mängden lite)
Rågbröd

Rågbröd

Jag har aldrig riktigt knäckt koden när det gäller att baka medsurdeg så mina rågisar är bakade på gammalt vis med jäst
Surdeg

Surdeg

Jag tänkte baka ett rågbrödmed min surdeg, recept och bilder kommer på torsdag. Surdegen hålls vid liv genom att man regelbundet fyller på med mjöl och vatten