Väl hemkommen ifrån jobbet på fredagskvällen var det hög tid att ta ut min sista skinka ifrån höstens skjutna rådjur (se ”Rådjur till Råvara”) ur frysen
Detta recept på rådjurssadel hittade jag i Per Mobergs bok Moberg jagar och lagar, när det gäller husmanskost och att tillaga vilt så litar jag främst på honom
4 700 g grytbitar av vilt (vildsvin, älg, hjort eller rådjur) 1/2 dl konc viltfond olja salt och peppar Marinad 1 gul lök 2 palsternackor 2 morötter 2 vitlöksklyftor 3 dl rödvin 1/2 dl rödvinsvinäger 2 msk krossade enbär 1 tsk torkad timjan Sås 300 g skogssvamp 50 g ädelost 3 dl vispgrädde 1 msk soja 1 msk svartvinbärsgelé majsstärkelse (Maizena) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Serveras med ris eller potatis och ett gott rödvin alt en mörkare öl. 600 g grytbitar av rådjur. Bryn köttet ihop med smör, svartpeppar, viltkryddan och den hackade vitlöken, häll sen i hälften av vinet och låt det sjuda en stund
En av favoriterna har varit rådjursfilè. Rödvinssås. Rådjur. Rödvinssås. Rådjur. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar
Rödvinssås. Rådjursfilé. Rådjuret ska ha en innertemperatur på 52 grader. 600 g rådjursfilé. 4 dl rödvin. Rådjursfilé600 g rådjursfilé 1 msk salt 1 msk peppar 4 kvistar timjan 1 klyfta vitlök 1 msk smör. Rödvinssås1 schalottenlök, hackad svål från fläsk, till stekning 0,25 rödbeta (en liten bit för färgen) 4 dl rödvin 3 dl viltfond 4 kvistar timjan salt peppar 1 msk smör