Häromdagen gjorde vi nämligen räksoppapåräkskal som vi sett till att spara i frysen, både sedan vi ätit rätter med naturella räkor, samt sedan vi köpt rökta räkor i hamnen i Grisslehamn i våras och sedan vi grillat sweetchili och citrongräsmarinerade räkor i somras
Det blir en fantastiskt god räksoppa. Ett av de mest klickade och lästa inläggen på senare tid är denna gamla postning om att ta vara påräkskal (det ska givetvis inte vara ”gamla räkskal” men rubriken blev bättre så)
Först kokas en fond på skalen tillsammans med lite grönsaker, sila av. Lägg i räkskalen. Hösttider är sopptider, vad sägs om en extra krämig räksoppa serverad med surdegsbaguette och vitlökssmör
Skala och hacka lök, sötpotatis, morot, vitlök, ingefäran stek i smör och olivolja, slå på den kokta silade räkbuljongen, och lägg i en grönsaksbuljongtärning
Jag kan inte påstå att jag alltför ofta lagar räkfond från grunden, men efter att ha gjort räkmackor häromdagen kändes det vansinnigt trist att slänga räkskalen så jag gjorde en räksoppa
Jag gjorde en god räksoppapå frysta skal som jag hade – så gott. Alice fyller år på tisdag, så som vanligt är vi ute i sista stund och har farit omkring hela dagen